Societat

El govern del PP torna a ensopegar per culpa de l'IVA

Montoro rectifica la prohibició d'ajornar i fraccionar el pagament d'aquest impost, però queda a mitges

Pimes i autònoms alerten dels efectes en la liquiditat i demanen suprimir la llei

Divendres l'Agència Tributària publicava una instrucció que flexibilitza la prohibició d'ajornar i fraccionar el pagament de l'IVA a pimes i autònoms. Ara ho podran continuar fent sense problema amb deutes inferiors a 30.000 euros, mentre que per a quantitats més elevades caldrà demostrar que la factura no s'ha cobrat.

El Ministeri d'Hisenda reaccionava així a les fortes crítiques recollides entre pimes i autònoms contra aquesta prohibició, que el govern del PP va aprovar al desembre dins del paquet de mesures fiscals que han de contribuir a incrementar els ingressos de l'Estat en més de 7.000 milions d'euros aquest 2017. Ara Hisenda rectifica i diu que es podrà tornar a fer de manera automàtica com abans de la llei del desembre, però fins a quantitat limitada. Per això, pimes i autònoms continuen alertant de les conseqüències sobre la seva salut financera.

Tal com explica Montse Hernández, consultora del despatx d'assessors Martínez Comín, la possibilitat de fraccionar i ajornar el pagament “era un instrument de gran ajuda per fer front a la tresoreria”, perquè “donava facilitat de pagament i, per a moltes petites empreses, era l'única possibilitat d'assumir el deute”, assenyala.

La presidenta de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya CTAC-UGT, Sandra Zapatero, creu que la nova instrucció no suposa cap canvi en la seva petició als grups parlamentaris perquè aprovin una proposició no de llei per pressionar el govern popular: “El nostre objectiu és la supressió total de la llei”, explica. De fet, des que es va aprovar, al govern espanyol li han caigut crítiques de totes bandes, aquesta setmana fins i tot des de Brussel·les, que ha posat en dubte l'efectivitat de la mesura.

Demostrar l'impagament

El problema de fons persisteix, tot i la darrera rectificació del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Pel president de la Comissió Economicofiscal de Pimec, Joan Maria Gimeno, “tot continua igual, perquè encara s'exigeix que justifiquis que no has cobrat l'IVA”, i això genera un punt d'“incertesa”, ja que no queda clar com s'ha de justificar, i si hi ha d'haver una demanda judicial pel mig moltes pimes no en podran assumir el cost.

Per això, l'assessor financer de la Cecot i president de l'Organització d'Autònoms de Catalunya, Enric Rius, lamenta: “Al mateix temps que l'administració ens diu que ja no ens pot fer de banc, ens demana que nosaltres fem de banc amb l'administració.” No és un problema menor, perquè el termini de pagament real entre empreses supera de molt els 60 dies que marca la llei, i fins ara ajornar el pagament de l'IVA permetia en part compensar aquest problema de tresoreria: “Per això volem que es pugui tornar a fer sempre”, diu Zapatero.

I és que, recorda Gimeno, l'accés al crèdit per a les pimes “encara no és tan fàcil”, i per això augura “problemes greus de tresoreria i tancaments” si no es tira enrere el reial decret del desembre. A més, el límit de 30.000 euros es veu del tot insuficient per cobrir les necessitats de la majoria de pimes i, en tot cas, el responsable de Pimec critica la situació d'“inseguretat” que es genera. Zapatero va més enllà i alerta que, si no se suprimeix la llei, “molts es veuran forçats a recórrer a l'economia submergida”.

LES FRASES

Aquesta modificació no és suficient; volem la supressió completa de la llei
Sandra Zapatero
presidenta ctac-ugt
L'administració ens diu que ja no ens pot fer de banc i ens demana a nosaltres que ho fem
Enric Rius
assessor fiscal cecot
Tot continua igual i no queda clar com s'haurà de justificar que no s'ha cobrat
Joan Maria Gimeno
president comissió fiscal pimec

Un nou fracàs després de l'IVA de caixa

L'any 2014 va entrar en vigor l'anomenat IVA de caixa, un sistema que permetia a pimes i autònoms no pagar l'IVA fins que s'hagués cobrat la factura o, si es mantenia impagada, fins al 31 de desembre de l'any següent. La mesura, que en teoria havia de ser la panacea per als problemes de liquiditat de pimes i professionals, va acabar sent un fracàs, perquè molt pocs s'hi van acollir.

El problema és que, si ho feien, els seus clients no es podien deduir l'IVA fins que estigués cobrat i acabava sent un greuge comparatiu per a la seva política comercial. Amb el reial decret del desembre, el govern del PP va fer un pas més en la seva cursa per demostrar que no li importen gaire, o gens, els problemes dels més petits. Ara Montoro ha rectificat, però tot fa pensar que ho ha fet més de cara a la galeria que no pas per convicció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES