Societat

Xoc de cultures

Del desert a un país d'aigua

S'estrena a les Terres de l'Ebre el film ‘La millor opció', la història de Koto Maelainin, un adolescent sahrauí que l'any 2003 va arribar a Sant Jaume d'Enveja

Una malaltia al ronyó el va portar a repensar el seu passat i futur

Koto Maelainin té 26 anys i parla amb un accent genuïnament català. Pel deix, ningú diria que és sahrauí. Va arribar a Sant Jaume d'Enveja (Montsià) ara fa més de deu anys, en un dels programes estivals d'acollida promoguts pels Amics del Poble Sahrauí. “Venia del desert i vaig arribar a un país ple d'aigua. Va ser un impacte brutal”, explica. S'havia de tractar un problema a la pell i això va allargar la seva estada. Havia de venir per passar un estiu però, sense voler, s'hi va quedar gràcies a l'hospitalitat de la família d'acollida. Els primers anys, la seva vida va transcórrer entre els arrossars i sense problemes, fins que el seu ronyó va començar a fallar.

Necessitava un trasplantament i la seva mare biològica es va postular com a donant. Aquest fet desencadena emocions que fins llavors havien quedat latents: preguntes sobre el seu origen al Sàhara i sobre el modus vivendi en un país occidental, al qual s'havia adaptat a la perfecció. Fa dos anys, aquesta història va atreure l'atenció del director gironí Òscar Pérez, que coneixia bé el Delta perquè hi havia rodat diversos documentals, el darrer titulat El tram final. I malgrat la seva trajectòria en l'àmbit de la no-ficció, la història (i el personatge) de Koto Maelainin el va fascinar tant que va decidir portar-la a la gran pantalla, en la que seria la seva primera pel·lícula de ficció: La millor opció. “La seva història transcendia l'anècdota local. Esdevenia una metàfora del xoc de cultures, un tema universal”, diu Pérez. Koto hi va estar d'acord, però hi va posar una condició: ell volia ser el protagonista de la seva pròpia història. “Primer no m'ho creia, això de la pel·lícula, però quan vaig veure que començava a fer el guió i que el projecte creixia m'ho vaig començar a prendre seriosament”, explica Koto. “Al principi em va sobtar la seva reacció. Però em vaig adonar que ell ho donava gairebé per fet. Aquesta valentia, aquesta empenta que mostrava va fer que considerés aquesta opció”, comenta Pérez. Així, Koto compartiria pantalla amb dos actors consolidats com Francesc Orella i Mercè Pons, que interpreten el paper dels seus pares adoptius. De fet, ells dos són els únics actors professionals del repartiment. La resta de personatges són veïns del Delta.

Estrena a Amposta

Després d'estrenar-se a Barcelona, Girona i Madrid, la pel·lícula finalment arriba al territori on es va rodar. S'estrenarà demà als cinemes d'Amposta. També es podrà veure dissabte, diumenge i dimecres a la tarda. El film beu de l'estètica documental amb una realització contemplativa i poc intrusiva. “És una estètica cinematogràfica feta molt a consciència. Es tractava d'una història complexa que calia rodar amb respecte. Hi ha la influència de la meva mirada documental, però sobretot aquesta voluntat de deixar respirar els personatges”, explica Òscar Pérez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT