Societat

Metereologia

La neu sacseja el trànsit al nord del Berguedà

Els problemes se centren a les carreteres, amb l'ús de cadenes en alguns trams i el pas restringit de camions

Enfarinada en punts de l'Anoia, Osona i el Moianès

L'avís del perill de problemes per la neu va quedar pràcticament en una anècdota que va deixar alguns paisatges emblanquinats però no gaire res més. Almenys fins al vespre, quan la nevada va afectar, especialment, la comarca del Berguedà. El Servei Meteorològic havia advertit que un embossament d'aire fred procedent de les latituds més altes, afectaria el Principat en punts com ara la zona central del litoral i el prelitoral, i també la Catalunya Central, amb una cota de neu situada entre els 300 i els 400 metres. Per això, el govern va demanar precaució i va recomanar als camions que avancessin els seus desplaçaments abans del migdia. Amb vista de la falta de neu, però, els camioners van optar per mantenir majoritàriament les rutes previstes.

Durant el dia, d'incidències n'hi va haver poques. Només a la C-37 (eix Vic-Olot), entre Torelló i la Vall d'en Bas, un camió va fer la tisora i es van haver de fer desviaments cap a la C-17 i la C-25. Ahir a la tarda, a la C-37, a l'altura del trencant de Torelló, es tallava la circulació de cotxes i camions en direcció a Olot, i els Mossos d'Esquadra desviaven el trànsit cap al ramal lateral. Els agents de Trànsit informaven els conductors que, per arribar a la capital de la Garrotxa, agafessin l'eix transversal. Al ramal de sortida de la C-37 diversos camions de gran tonatge van quedar aturats, alguns carregats amb porcs, i a dalt, al giratori, també hi havia vehicles estacionats a les vores. Direcció Ripoll, per la C-17, l'emblanquinada es feia evident passat el túnel de Sant Quirze de Besora, i s'accentuava al límit del Ripollès, on la nevada va ser important. A Sant Quirze, el transport escolar gestionat pel Consell Comarcal d'Osona es va veure afectat i es va avançar la tornada de 47 alumnes d'ESO de la secció d'institut del Bisaura (tres rutes escolars) i el de 7 alumnes de l'escola Segimon Comas fins a Sora. Al vespre, la neu va arribar a punts del Moianès i de la plana de Vic.

Més neu al Berguedà

Però al vespre les nevades es van intensificar a la comarca del Berguedà. A Berga, es van mesurar 6 centímetres de neu al centre i 8 a les parts més altes de la ciutat. No nevava tant des del març del 2010. Per això, l'Ajuntament de Berga va activar el Pla d'Actuació Municipal per Nevades en fase d'emergència. A banda de netejar els accessos a l'hospital, les escoles i les residències durant tota la nit, l'Ajuntament de la ciutat ha habilitat més d'una desena de punts amb potassa per als ciutadans.

Però la neu no només va afectar la capital de la comarca. Des d'última hora de la tarda, Trànsit va obligar a circular amb cadenes en pràcticament totes les carreteres que enllacen els municipis del nord del Berguedà. I a banda de l'ús obligatori de cadenes, una desena de màquines llevaneu van treballar durant tota la tarda a la C-16 de Berga al túnel del Cadí, que es va haver de tallar.

A l'Anoia, la nevada es va concentrar al sud-oest i a l'Alta Anoia. Els gruixos més importants van ser de fins a 5 centímetres en punts de la serra d'Ancosa, a la Llacuna. Allà va ser necessari l'ús de cadenes en un tram de deu quilòmetres de la carretera BP-2121.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona