Societat

Valls enceta la temporada alta de calçotades

Ho farà aquest cap de setmana amb la Gran Festa de la Calçotada

Els concursos, les cercaviles i els mercats seran els eixos de la celebració, que diumenge podria atreure prop de trenta mil visitants

La temporada de calçotades abraça des del novembre, en què es van començar a fer les primeres, fins a principis d'abril, però a partir d'ara, coincidint amb la Gran Festa de la Calçotada, és quan hi haurà més celebracions d'aquest àpat festiu, tant a les masies i cases rurals com a la cinquantena de restaurants de la zona que ofereixen calçotades a un preu mitjà de 35 euros. Segons Rafel Castells, secretari de la Cambra de Comerç de Valls i coordinador de la festa, “es presenta una temporada molt bona perquè hi ha gran quantitat de calçots i de gran qualitat, ja que les condicions meteorològiques hi han ajudat, i també serà una temporada llarga perquè la Setmana Santa cau bastant enllà en el calendari.” Des de la Cambra es calcula que durant aquests mesos les calçotades generaran un moviment econòmic de tretze milions d'euros a l'Alt Camp i les comarques veïnes.

Molta festa

El Mercat de la Calçotada i la Mostra de Cuina del Calçot obriran les portes el dissabte i començaran a ambientar la ciutat, junt amb la trobada de cotxes Citroën dos cavalls, que el mateix dia ja es podrà visitar a la plaça del Quarter. Diumenge, a les deu del matí, ja cremaran les primeres redoltes per a les demostracions de coure calçots a la graella a la plaça de l'Oli. A tocar, a la plaça del Blat, es mostraran els ingredients i com s'elabora la salsa de la calçotada i també els manats de calçots amb indicació geogràfica protegida presentats al XXX Concurs de Cultivadors. A dos quarts de dotze del migdia es farà la primera cercavila, amb una mostra de danses de carrer tradicionals de Valls, i tot seguit sortirà la cercavila dels elements festius de la calçotada, que acabarà al Pati. Allí a la una del migdia tindrà lloc el concurs més popular, el de menjar calçots, en el qual no participarà el vigent campió, Adrià Wegrzyh, ja que les bases del concurs no permeten als guanyadors competir dos anys seguits. A partir de la una del migdia també es començaran a repartir les quatre mil degustacions i els mateixos visitants podran coure tall i torrar pa a les graelles que es prepararan per a l'ocasió.

Finalment, cal recordar que durant la festa es podrà comprar el nou Joc de la Calçotada, que ha editat la IGP Calçot de Valls.

La festa

Dia 29 de gener

www.valls.cat

I dissabte, Nit de Castells

Una vuitantena de colles castelleres tindran representants a la Nit de Castells, que se celebrarà dissabte al Centre Cultural, just la vigília de la Gran Festa de la Calçotada. Entre les colles que hi assistiran hi figuren la pràctica totalitat de les de 9, de 8 i de 7 pisos, llevat de les més allunyades geogràficament. Durant la vetllada es lliuraran el dotze premis instaurats per la Revista Castells i també es podrà gaudir de l'espectacle escènic que enguany compta amb la direcció escènica de Joan Font, director de la companyia Comediants. Font ha preparat un muntatge que destaca de manera especial el vessant lúdic i festiu de les actuacions castelleres a plaça.

D'altra banda, la Nit també recordarà el 150è aniversari del lema “Força, equilibri, valor i seny”, paraules que formen part d' un dels versos de la composició coral Los Xiquets de Valls, obra del periodista, polític i compositor Anselm Clavé. I és que un segle i mig després d'haver estat escrit, i malgrat l'evolució espectacular que han viscut els castells, el lema de Clavé continua vigent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra