Societat

Festes i tradicions

Les dones lleidatanes recorden Santa Àgueda

Pels volts del 5 de febrer, molts pobles de la demarcació celebren la Festa de Santa Àgueda, patrona de les dones

Cada 5 de febrer –o el cap de setmana més pròxim–, molts pobles de la demarcació celebren la festivitat de Santa Àgueda, patrona de les dones. Ho fan amb balls, àpats col·lectius i actes solemnes en honor a la santa. Tradicionalment, aquell dia les dones es desentenien de les feines casolanes, que eren assumides pels seus marits; les dones manaven, els homes obeïen. Avui dia, localitats com ara Torà, Corbins, Arbeca, Verdú, Puigverd de Lleida, Soses, Alpicat, la Pobla de Segur, Juncosa, el Vilosell, Castelldans o la Torre de Capdella, entre d'altres, en fan una festa.

Els actes, tant lúdics com religiosos, corren a càrrec de l'associació de dones dels municipis i inclouen, sens falta, dinar i ball. I és que sovint la festa de Santa Àgueda a les Terres de Ponent es limita a actes litúrgics i àpats col·lectius. A Puigverd de Lleida, per exemple, el mateix dia 5 hi ha missa al migdia, sopar i ball. També aquest dia, a Corbins, en el decurs de la festa es donen a conèixer les pubilles, pubilletes infantils i hereus infantils que regiran durant les festes de l'any en curs, tot i que la proclamació es duu a terme per la festa major de Santa Quitèria.

A Alpicat, diumenge hi haurà sessió de ball a càrrec del grup Alea i el tradicional berenar de Santa Àgueda a la Unió. Per la seva banda, la Pobla de Segur també celebra la festivitat dedicada a la patrona de les dones el mateix dia 5, amb dinar i ball amb acordionista al casal de la gent gran.

En canvi, altres localitats traslladen la festa al dissabte més proper a Santa Àgueda. Així, la 28a Festa de Santa Àgueda arriba a Torà dissabte al vespre, amb un sopar de dones al poliesportiu i la música de l'orquestra Quartz, Handsup! Tour Katear + Louis Foix. També per dissabte, Soses ha previst un sopar a les 21 h, a la Sala del Ball. La torre de Capdella ho celebrarà amb un sopar a l'hotel Arturo, a la Pobleta de Bellveí. Dissabte les dones també honoren la patrona a Juncosa, el Vilosell i Castelldans, on han programat processó i oferiment dels panets de Santa Àgueda, sopar i ball amb el trio Rosa-Linda. Finalment, Arbeca retrà homenatge a la santa avui divendres, amb un sopar després del qual hi haurà un karaoke i música en viu amb el duet Sarau, mentre que a Verdú la celebració tindrà lloc el divendres, 10 de febrer, al castell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres