Societat

La cooperació, contra “l'Europa fortalesa”

Les ONG reclamen al govern més pressió a Europa per obrir portes als refugiats

Romeva aposta pel treball en origen

La coo­pe­ració cata­lana ha reforçat els últims anys els pro­jec­tes de suport a les per­so­nes refu­gi­a­des i també els de cons­trucció de la pau al Líban, Jordània, l'Iraq, Síria, Grècia i Itàlia per fer front a la crisi huma­nitària de la Medi­terrània. Dime­cres, el con­se­ller d'Afers Exte­ri­ors, Rela­ci­ons Ins­ti­tu­ci­o­nals i Trans­parència, Raül Romeva, va reu­nir d'urgència les ONG que hi ha sobre el ter­reny per sen­tir de pri­mer mà les seves experiències i valo­rar cap on ha d'anar l'acció de govern. Una de les rei­vin­di­ca­ci­ons que li van fer va ser que la Gene­ra­li­tat s'impli­qui al màxim per pres­si­o­nar tant la l'Estat espa­nyol com les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees perquè es des­man­te­lli “l'Europa for­ta­lesa” i s'obrin fron­te­res.

“Li vam trans­me­tre l'enorme pati­ment que viuen les per­so­nes refu­gi­a­des i la neces­si­tat de fer polítiques inte­grals de suport no només a les que fugen de l'Iraq o de Síria, sinó també de l'Àfrica Sub­sa­ha­ri­ana”, va expli­car ahir Luca Ger­va­soni, direc­tor de Novact, ONG que tre­ba­lla pel foment de la cul­tura de la pau i la cohesió social de la població refu­gi­ada siri­ana a Jordània, al Líban i a l'Iraq.

En la reunió van par­ti­ci­par repre­sen­tants del Pro­grama de les Naci­ons Uni­des per al Desen­vo­lu­pa­ment (PNUD); d'Uni­cef, que tre­ba­lla pels drets dels infants; de l'Agència de les Naci­ons Uni­des per als refu­gi­ats de Pales­tina a l'Ori­ent Mitjà (Unrwa), i de les 16 ONG que tenen pro­jec­tes vin­cu­lats a la crisi huma­nitària del Medi­ter­rani. “El govern té l'obli­gació, el com­promís i la volun­tat de res­pon­dre a l'emergència –va indi­car Romeva– i cal tant aco­llir a Cata­lu­nya com tre­ba­llar en ori­gen.”

Molts dels pro­jec­tes que tenen el suport de l'Agència Cata­lana de Coo­pe­ració al Desen­vo­lu­pa­ment (ACCD) es con­cen­tren al Líban, on un de cada qua­tre habi­tants és refu­giat pro­ce­dent de Síria, Pales­tina o l'Iraq. Afers Exte­ri­ors lidera també l'actu­ació con­junta de dife­rents ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes en aquest país a través de l'Acnur. A més del gran pati­ment de les pobla­ci­ons refu­gi­a­des, les ONG també van adver­tir el con­se­ller en la reunió de dime­cres que es neces­si­tarà temps de recu­pe­ració.

Des de Lafede.cat, la pla­ta­forma que aplega les enti­tats de coo­pe­ració cata­la­nes, van insis­tir ahir en la neces­si­tat de reforçar els pro­jec­tes en ori­gen i van recla­mar que la mani­festa volun­tat del país d'aco­llir per­so­nes refu­gi­a­des es com­ple­menti amb més pres­su­post per a la coo­pe­ració inter­na­ci­o­nal per evi­tar que ningú hagi de mar­xar del seu país. Ger­va­soni, com a mem­bre de la junta direc­tiva de Lafede.cat, va des­ta­car l'excep­ci­o­na­li­tat de la feina del volun­ta­riat català en els camps de refu­gi­ats de Grècia i també la capa­ci­tat per aple­gar 15.000 per­so­nes en un con­cert a favor de l'aco­llida. “Fa dos anys que el pres­su­post de coo­pe­ració no arriba als 8 mili­ons –va denun­ciar–. Recla­mem que el govern esti­gui a l'altura i que es com­pleixi el pla direc­tor de coo­pe­ració”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.