Societat

Vida social

Mel amb fotos a Crespià

El prestigiós fotògraf barceloní Samuel Aranda, establert al poble, va ser a la fira venent algunes de les seves creacions a tocar de l'església de Santa Eulàlia

La mostra inclou exposicions, inflables i parades de tot tipus

Amb 260 habitants empadronats, Crespià és un petit poble del Pla de l'Estany, entre Banyoles i Figueres, a peu de carretera. Cada any centenars de persones s'hi acosten durant un cap de setmana per comprar un pot de mel, un tros de coca o una teula de torrons. La mel és el producte que va donar origen a la fira fa 38 anys –ben acompanyada per les nous–, però ara està en clara minoria.

A Crespià hi ha facilitats per aparcar. A tocar de l'església de Santa Eulàlia i de la plaça Major hi ha el centre de la fira, amb parades que arriben fins al carrer Gènova. S'hi poden comprar bruixes, tancaments de finestres i contorn d'ulls natural, entre altres objectes.

De mel, n'hi ha dos estands. En un, hi són la majoria dels organitzadors, incloent-hi l'alcalde de Crespià, Francesc Xavier Quer. Les vendes funcionen, a primer cop d'ull. “La fira ens ha col·locat en el mapa. En funció dels que som, cada any podem fer més coses o menys”. El batlle agraeix que faci sol i explica que hi ha una seixantena de parades. Com a novetat, aquest any hi ha l'exposició de fotos de J. M. Rius i Ortigosa, Joma, que duu el nom de Viatge incessant. Memòria de Síria.

Exposició i fotògrafs

Rius, que és artista, va presentar ahir les seves imatges de Síria. En l'acte, un fotògraf prestigiós, el barceloní Samuel Aranda (Santa Coloma de Gramenet, 1979), li va fer d'amfitrió. Aranda va guanyar el 2011 el World Press Photo per una fotografia feta en una mesquita de Sanà (el Iemen) i que va publicar The New York Times.

Fa cinc anys que Aranda viu a Crespià. Ja l'havien convidat a exposar les seves imatges per la fira, i ara s'hi ha animat. Una de les fotos val 20 euros. Unes dones li demanen consell. Una compradora vol que li signi l'objecte que està a punt de comprar. Aranda acaba de tornar d'un dels seus viatges que fa per mig món: ve de Colòmbia.

La Fira de la Mel haurà venut dues tones del seu producte estel·lar. Els organitzadors han volgut farcir una agenda plena d'atractius, com ara inflables per als petits, tastets de mel, castellers, sardanes, un esbart i una xerrada del veterinari Esteve Miràngels, que ahir al migdia recordava que fa 7.000 anys ja hi havia pintures rupestres amb homes anant a “caçar mel”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona