Societat

MARGARITA ARBOIX

RECTORA DE LA UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA (UAB)

“Les dones han de perdre la por escènica i acceptar càrrecs”

“La dona és el pal de paller de la casa”

“No és veritat que els rics paguin la matrícula als pobres”

“La quantitat que queda als pressupostos per fer alguna inversió és una misèria”

El govern ens amenaça. Ens diu que si baixen els preus de les taxes hi haurà coses que no ens podran pagar
A les universitats grans, el model de graus de tres anys i màsters de dos no ens ha de donar grans problemes

Mar­ga­rita Arboix, catedràtica de far­ma­co­lo­gia de la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona (UAB), va pren­dre pos­sessió del càrrec de rec­tora de l'Autònoma al juny. Era una època d'estre­tors econòmiques i can­vis pro­funds a la uni­ver­si­tat.

Per què és l'única dona rec­tora de les uni­ver­si­tats cata­la­nes?
Hi ha poques dones que s'hi pre­sen­tin, perquè per arri­bar a ser rec­tora has de ser catedràtica i a les uni­ver­si­tats espa­nyo­les només ho són un 21%. A les cata­la­nes, i en con­cret a l'Autònoma, som un 25%. És a dir, que hi ha menys opor­tu­ni­tats.
I per què hi ha menys catedràtiques?
L'accés a la càtedra per a la dona és més com­pli­cat. Tot i que seguei­xen el mateix procés que un home, el pro­blema és que es neces­si­ten tres sexen­nis d'inves­ti­gació per pre­sen­tar-s'hi, és a dir, divuit anys, que s'obte­nen a par­tir de ser fun­cionària o con­trac­tada fixa. Per tant, estem par­lant de molts anys. La diferència amb un home és que és l'època en què les dones tenen fills i això vol dir una atu­rada tècnica de, com a mínim, un any. Això fa que s'endar­re­reixi la pos­si­bi­li­tat d'arri­bar-hi i l'home passa al davant.
A l'inici del man­dat va anun­ciar mesu­res per cor­re­gir-ho.
Nosal­tres tenim unes pla­ces de catedràtic de pro­moció interna a les quals es pot pre­sen­tar tot­hom. Aquesta pro­moció hem deci­dit lli­gar-la al període en què els can­di­dats es van acre­di­tar per poder acce­dir a la càtedra. Això vol dir que qui es va acre­di­tar el 2006 passa davant de qui es va acre­di­tar el 2007. A les dones els hem sumat els anys de mater­ni­tat i això els ha fet pas­sar al davant.
I si un home s'ha fet càrrec dels fills?
Si ho ha pogut acre­di­tar també li ho hem comp­tat. Fins i tot, si hi ha hagut una llarga malal­tia també s'ha tin­gut en compte. De les 22 pla­ces que teníem, dues o tres han estat per a dones que han entrat per aquesta via. Això, a la pràctica, és una certa dis­cri­mi­nació posi­tiva.
Mal­grat tot, la pro­porció de rec­to­res és infe­rior a la de catedràtiques. Alguna res­pon­sa­bi­li­tat hi deuen tenir les dones.
Sí. Hi ha una res­pon­sa­bi­li­tat, però també té una lògica. La dona encara con­ti­nua sent el pal de paller de la casa i pren­dre una res­pon­sa­bi­li­tat d'aquest tipus que, entre come­tes, implica des­pro­te­gir la família, els costa. La res­pon­sa­bi­li­tat fami­liar con­ti­nua impe­rant moltíssim. És més fàcil acon­se­guir que par­ti­ci­pin en un equip, però posar-s'hi al cap­da­vant els costa més.
Què s'hi pot fer?
Jo crec que les dones hauríem de tre­ba­llar perquè es perdés la por escènica i s'accep­tes­sin els càrrecs de res­pon­sa­bi­li­tat amb més faci­li­tat. A Espa­nya som tres dones rec­to­res i en els plens els costa par­lar. A mi no em passa tant perquè vaig tenir una escola, en l'època fran­quista, que eren les assem­blees. També hi van aju­dar els dotze anys que vaig estar fora de la uni­ver­si­tat. Quan era direc­tora de Salut Pública a Cata­lu­nya i es pre­sen­tava un cas de tuber­cu­losi en una escola o una legi­o­nel·losi no em podia ama­gar.
En canvi, les noies acos­tu­men a ser majo­ria a les uni­ver­si­tats.
A la UAB, entre un 60 i un 61% dels alum­nes que es gra­duen són dones. És curiós, perquè en el moment de la gra­du­ació hi ha un 60% de dones i un 40% d'homes. En el doc­to­rat ens situem en un 50 i un 50, i, a par­tir del post­doc­to­rat, la pro­porció de dones va bai­xant i la d'homes va pujant fins a arri­bar al cas dels catedràtics.
També hi ha diferències en funció del tipus d'estudi. Últi­ma­ment es parla molt de la falta de voca­ci­ons cien­ti­fi­cotècni­ques entre les dones.
A l'Autònoma també es nota. En engi­nye­ries tenim menys dones, i a vete­rinària i a medi­cina majo­ritària­ment són dones.
Un dels objec­tius del seu man­dat era acon­se­guir un clima més pacífic a la UAB, on de vega­des hi ha actes de violència, a través del diàleg amb els estu­di­ants. En quin punt estan?
El dia de l'última vaga d'estu­di­ants em vaig pas­se­jar per on hi havia els piquets i els vaig dir: “No ente­neu que heu de convèncer? No s'hi val a tan­car una uni­ver­si­tat perquè vosal­tres blo­que­geu les aules.” Els vaig dema­nar que anes­sin amb la cara des­ta­pada. Jo mateixa em vaig endur mol­tes pinyes, vaig ser detin­guda dues vega­des i empre­so­nada dos mesos per l'època en què vivia, però anava amb la cara des­ta­pada sem­pre. Estem tre­ba­llant en això i la vice­rec­tora que ho porta ho fa molt bé, parla molt amb ells. És una qüestió molt com­pli­cada. Els estu­di­ants han entès que, encara que esti­guin en con­tra de les estruc­tu­res de la uni­ver­si­tat, des de dins poden fer més coses.
La par­ti­ci­pació dels estu­di­ants en les elec­ci­ons al rec­to­rat és molt petita.
Jo ja els he dit que no es poden con­si­de­rar repre­sen­ta­tius del total si només voten un 2, un 3 o un 6% d'estu­di­ants, men­tre que en el cas dels pro­fes­sors és un 70%.
I què fan per impli­car-los?
El que estem fent és par­lar molt amb ells, donar-los con­fiança, perquè ells des­con­fien molt de les estruc­tu­res. Estem fent esforços per donar-los tran­quil·litat, perquè no els mul­tin i no els detin­guin, i els donem pro­ves que això és així. Per exem­ple, amb el cas dels 27 [els encau­sats per l'ocu­pació del rec­to­rat de la UAB el 2013] en què ens hem reti­rat de la part penal i ja hem pre­sen­tat al fis­cal la nos­tra petició civil, que ha pas­sat de 300.000 euros i escaig a menys de 20.000. Nosal­tres volem cobrar només fac­tu­res pel valor de les des­tros­ses i estem inten­tant nego­ciar amb els afec­tats perquè siguin ells matei­xos els qui apor­tin les quan­ti­tats i poder reti­rar-nos també de la demanda civil. Estem donant pro­ves que volem un altre tipus de relació, però també hi ha molts alum­nes que diuen que a ells no els interes­sen els òrgans de govern perquè cre­uen que no ser­vei­xen per a res.
El fet que els doneu suport en la rei­vin­di­cació de l'aba­ra­ti­ment del preu de les taxes ajuda?
Molt.
A més, ho han dema­nat tots els rec­tors.
Ho hem acon­se­guit, tot i que n'hi ha alguns que no hi cre­uen. En el pri­mer CIC [Con­sell Interu­ni­ver­si­tari de Cata­lu­nya] al qual vaig assis­tir jus­ta­ment es dis­cu­tia el decret de taxes, i jo, quan no s'havia defi­nit ningú, vaig dir que no comp­tes­sin amb el meu vot. Lla­vors hi va haver alguns rec­tors que s'hi van apun­tar i això va tren­car una mica la dinàmica d'apli­cació directa. Ara hi ha una posició comuna de tots els rec­tors cata­lans res­pecte a les taxes.
El govern diu que no hi ha cap alumne que quedi fora de la uni­ver­si­tat per motius econòmics i que, gràcies al model de pagar en funció de la renda i a les beques Equi­tat, el sis­tema és més pro­gres­siu i just.
Això no és veri­tat. Seria més pro­gres­siu si tinguéssim un sis­tema real­ment lli­gat a la renda.
I no és així?
No. Per exem­ple, nosal­tres tenim més de 3.000 estu­di­ants que són família nom­brosa. D'aquests estu­di­ants amb matrícula gratuïta, la Gene­ra­li­tat no ens pren els diners que ens cor­res­po­nen, però tam­poc no els ingres­sem. D'aquests n'hi ha molts que són de famílies riques, perquè tenir més fills no està lli­gat a famílies pobres. La major part de les beques són del Minis­teri i, d'aques­tes, hi ha un per­cen­tatge impor­tant d'alum­nes que no poden pagar. Supo­sem que siguin veri­tat tots els casos. Quan això passa ens tro­bem que hi ha una sèrie de trams i que les quan­ti­tats que es neces­si­ten per tenir beques són tan ínfi­mes que el ciu­tadà amb una família amb ingres­sos mit­jans no hi entra i mol­tes famílies han de treure els diners d'on sigui.
Quin seria el sis­tema just?
Si tinguéssim un sis­tema just i trans­pa­rent a mi no m'impor­ta­ria que fos pro­gres­siu, i tam­poc m'agrada que nois que estan pagant 3.000 i 4.000 euros l'any per l'escola arri­bin a la uni­ver­si­tat i els costi barat.
Un dels argu­ments d'un estudi que va pre­sen­tar recent­ment un pro­fes­sor de la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra (UPF) era que hi havia alum­nes que paga­ven molt en una escola con­cer­tada i quan arri­ba­ven a la uni­ver­si­tat paga­ven molt menys.
Hi estic d'acord, tot i que l'estudi de García-Mon­talvo era molt par­cial, però hem de tenir un sis­tema que ens per­meti iden­ti­fi­car qui­nes per­so­nes tenen capa­ci­tat econòmica per pagar i qui­nes no. De tota manera, això també és dis­cu­ti­ble. Si un senyor paga bé les seves taxes, pagarà pro­por­ci­o­nal­ment més que altres, i, per tant, s'entendrà també que els impos­tos de l'Estat ser­vei­xin per a la seva edu­cació.
Li sem­bla­ria bé un model d'edu­cació supe­rior gratuïta?
Si les taxes fos­sin jus­tes, jo esta­ria a favor de la uni­ver­si­tat pràcti­ca­ment gratuïta com a Ale­ma­nya o a França. No hi veig cap incon­ve­ni­ent. En la situ­ació actual, però, no es pot dir que els rics paguen la matrícula als pobres. No és veri­tat. Nosal­tres, amb el sis­tema actual dei­xem de rebre onze mili­ons i mig d'euros perquè estem en una zona on hi ha mol­tes més famílies amb difi­cul­tats, i això no és just. Amb onze mili­ons jo faria mol­tes coses.
I el finançament de les uni­ver­si­tats que pre­ve­uen els nous pres­su­pos­tos li sem­bla just?
Els pres­su­pos­tos ens trac­ten mala­ment i la quan­ti­tat que queda per fer alguna inversió és una misèria. La set­mana pas­sada vam tenir una reunió dels rec­tors amb tots els grups par­la­men­ta­ris per par­lar de les taxes i del finançament, i nosal­tres demanàvem que ens dones­sin almenys un 5% més i que bai­xes­sin les taxes un 5 o un 10% de manera que no per­dem res. El que fan, però, és amenaçar-nos. Ens diuen que si hi ha una bai­xada del preu de les taxes, hi haurà coses de la uni­ver­si­tat que no ens podran pagar.
Com ara què?
No ens ho han acla­rit, però pro­ba­ble­ment el pla de qua­li­tat dels depar­ta­ments en ciència no es faria perquè aquests vuit mili­ons d'euros es gas­ta­rien en la bai­xada de taxes.
El govern diu que ja ha esti­rat molt els números.
Si s'han tro­bat diners per treure una hora lec­tiva per a tots els ense­nyants [en l'edu­cació primària i secundària], cosa sobre la qual no tinc res a dir ni a favor ni en con­tra, alguna part es podria posar a la uni­ver­si­tat, que enca­de­nem molts anys de man­can­ces. L'Autònoma, des del 2012 fins ara, ha per­dut 60 mili­ons de pres­su­post. Tenia un pres­su­post anual de 350 mili­ons i ara no arri­bem als 300.
Així i tot, qua­dren els números?
Hi estem obli­gats, però amb les reta­lla­des no podem fer cap obra i en aquests moment tenim edi­fi­cis que ens cauen. Algun no s'uti­litza. Abans teníem entre 18 i 20 mili­ons per a edi­fi­cis i ara no arriba als 2 mili­ons.
Com afron­ten l'extensió dels graus de tres anys i els màsters de dos?
Des del punt de vista pres­su­pos­tari, si s'aprova que el màster tin­gui el mateix preu que el grau, anirà bé, perquè això garan­tirà que no tin­guem pro­ble­mes amb els ense­nya­ments de cinc anys. A les uni­ver­si­tats grans no ens hau­ria de donar grans pro­ble­mes, perquè tenim capa­ci­tat de crear noves titu­la­ci­ons i prou màsters per omplir. Hi haurà alum­nes que quan aca­bin el grau ani­ran a altres uni­ver­si­tats a fer el màster i n'hi haurà d'altres que vin­dran a la nos­tra.
L'any que ve és el 50è ani­ver­sari de la UAB. Com ho cele­bra­ran?
Començarem a prin­ci­pis del curs vinent, ani­rem fins a l'ani­ver­sari gros, el 6 de juny del 2018, i ho allar­ga­rem tot l'any 2018. La idea és fer actes, por­tar algun premi Nobel i fer mol­tes coses lli­ga­des als ajun­ta­ments de l'entorn. També volem que l'Autònoma se situï al cap­da­vant en noves tec­no­lo­gies i noves meto­do­lo­gies de tre­ball, i el curs que ve farem una nova titu­lació de smart cities que començarà com a títol propi i es recon­ver­tirà en ofi­cial.

Compromís amb la igualtat
L'única rectora de les universitats catalanes s'ha proposat treballar per revertir la desigualtat de les dones en aquest àmbit durant el seu mandat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia