Societat

Navarcles feminitza per un dia el nom de 42 carrers

Només 3 dels 45 vials que el municipi té amb noms de persones són de dones, i un és el de la Mare de Déu

L'acció vol generar debat sobre “el biaix de gènere que té el nomenclàtor local”

Navarcles es va llevar ahir, dia 8 de març, amb un canvi significatiu en el nom dels seus carrers, ja que allà on lluïen noms com ara els del General Prim, Valentí Vintró o Jesús s'hi podien llegir els de Mary Wollstonecraft, Anna Espelt o Frederica Montseny com a conseqüència d'una acció reivindicativa duta a terme per la CUP amb el suport i la col·laboració de l'Associació de Dones de Navarcles.

La “simbòlica” iniciativa s'emmarca en el context de la commemoració del Dia Internacional de la Dona Treballadora. Segons van informar les mateixes organitzacions, l'objectiu és “donar visibilitat a les dones i feminitzar un espai públic fortament masculinitzat”. D'aquesta manera, l'acció “vol generar debat social sobre aquesta problemàtica i conscienciar l'Ajuntament i la ciutadania del biaix de gènere que afecta el nomenclàtor local per a poder avançar cap a la paritat en un aspecte tan simbòlic i important com és el de l'espai públic”.

Avui, Navarcles té 45 carrers que porten noms de persones, “però d'aquests només tres corresponen a dones”. És a dir, “que la resta, el 93,4%, corresponen a homes”. A la “llarga llista” d'homes que donen nom als vials i places s'hi poden trobar artistes, polítics, militars, religiosos, escriptors i personatges locals. Per la banda de les dones, només la Mare de Déu, Montserrat Roig i la Germana Guadalupe –una monja dominica molt arrelada al municipi– aporten un nom femení a l'espai públic.

Els noms triats per fer “la substitució reivindicativa” van ser els de dones navarclines, com ara els de la mestra Anna Espelt, la llevadora Concepció Pons o l'anarquista Angelina Gilabert. També es van escollir noms de “dones catalanes il·lustres”, com ara els de l'escriptora i feminista Maria Mercè Marçal o la militant del POUM Otília Castellví. Van completar la llista alguns noms internacionals, com ara el de la dirigent comunista Dolores Ibárruri o el de la científica polonesa Marie Curie.

Jornada de portes obertes i tallers a la UGT

La delegació osonenca del sindicat UGT a Vic va celebrar el Dia de la Dona Treballadora amb una jornada de portes obertes, en la qual es van fer diversos tallers i una advocada sindical va donar assessorament laboral gratuït a les dones. Durant tot el matí es van fer taules i tallers de debat sobre el paper de les dones a les empreses i es van posar sobre la taula casos pràctics de problemes reals amb els quals s'han trobat. Una botifarrada amb diverses delegades sindicals osonenques va culminar la diada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona