Cerimònies multitudinàries serveixen als musulmans gironins per celebrar la festa del xai

Molts col·lectius van fer els actes massius en pavellons municipals

Passats setanta dies del final del Ramadà, els musulmans celebren una de les festivitats cabdals dins del món islàmic, la festa del xai, també coneguda com la festa gran. La tradició marca que després de la cerimònia a primera hora del matí, les famílies van a sacrificar el xai, un animal que es reparteix en tres parts, una per als propietaris, una altra per a familiars i amics i la tercera part per als més necessitats.

Girona.

Uns 800 homes van omplir gairebé completament la pista gran del pavelló de Palau de Girona per a l'oració de primera hora, que va començar a les nou del matí. Prop d'un centenar de dones també van participar en la cerimònia des de la pista auxiliar de l'equipament esportiu. S'esperava més presència de fidels, però el fet que molts musulmans portessin a matar el xai a altres escorxadors de la demarcació va afavorir que anessin a altres municipis. A l'escorxador del Gironès es calcula que es van matar prop de 1.500 xais seguint els preceptes de la fe islàmica.

Salt.

L'acte de Salt va tenir uns 2.200 assistents aproximadament i hi van participar totes les comunitats islàmiques del municipi, que s'uneixen per aquesta festa assenyalada. L'Ajuntament cada any els cedeix el pavelló per fer aquesta celebració.

Figueres.

A l'Alt Empordà, la comunitat musulmana també es va reunir a les vuit del matí al pavelló esportiu de Figueres, on s'aplega cada any per celebrar la festa del xai, així com també el ramadà. Ahir, gairebé un miler de creients van assistir a l'oració conjunta de primera hora del matí. Segons va explicar un dels membres de la comunitat, Driss El Habib, fa uns setze anys que s'utilitza el pavelló esportiu de Figueres per fer la cerimònia. Després, les famílies celebren en privat la resta de la festa del xai.

Banyoles.

A Banyoles la comunitat musulmana no disposa d'un local públic gran per a celebracions com aquesta i ahir van fer l'oració en un local privat del barri de la Farga, al qual van assistir un gran nombre de fidels. Segons van explicar des d'una de les associacions vinculades amb la celebració, es van sacrificar uns 550 xais per a un nombre similar de famílies musulmanes del Pla de l'Estany, bàsicament, de Banyoles.

Olot.

A la Garrotxa, el col·lectiu musulmà es va reunir al pavelló d'Olot per fer la pregària que pertoca a la festivitat d'una forma més solemne i conjunta. Els xais que es van consumir a la comarca provenien de l'escorxador d'Olot i del de Tortellà.

Blanes.

A Blanes, uns 800 musulmans es van reunir al pavelló. (Informació feta per D.Vilà, M.Vicente, J.Casas, R.Esteban, J.Colomer M.Barrera.)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll
societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Denuncien que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell segueix cremant

BOTARELL