Societat

municipal

Albanyà promociona el poble pels nivells baixos de contaminació lumínica

El municipi aspira ara a convertir-se en el primer parc internacional de cel fosc de tot l'Estat per la International Dark Sky Association (IDA)

Albanyà aspira a convertir-se en el primer parc internacional de cel fosc de tot l'Estat, aprofitant que la zona té uns nivells baixos de contaminació lumínica i busca que la International Dark Sky Association (IDA) li reconegui que té un dels cels més estrellats de Catalunya. L'IDA és una de les institucions de protecció del cel nocturn més prestigioses del món, els parcs de la qual gaudeixen d'unes nits estrellades excepcionals i d'un entorn nocturn especialment protegit des del punt de vista científic, natural i educatiu.

L'alcalde d'Albanyà, Joan Fàbregas, explica: “La mida modesta del nostre poble contrasta amb l'enorme riquesa natural i paisatgística del terme” i explica que aquest situació paisatgísticament privilegiada els ha fet treballar en la potenciació de l'anomenat astroturisme: “Volem que Albanyà esdevingui un municipi de referència i pugui aspirar a aquesta candidatura, que, en cas de ser acceptada, convertiria Albanyà en el primer parc internacional de cel fosc de tot l'Estat espanyol.”

El càmping Bassegoda Park, localitzat també al terme d'Albanyà, ja es va convertir l'any 2015 en un dels primers càmpings de tot el món acreditat pel sistema de certificació Starlight, que, realitzada amb l'aval de la Unesco dins del seu programa MaB (Home i Biosfera), reconeix la bona qualitat del cel nocturn.

Quan al poble es va valorar la baixa pol·lució lumínica, l'Ajuntament ja va apostar fa un temps per reduir els nivells de contaminació lumínica. D'una banda, va retirar els llums exteriors que hi havia en edificis destacats com l'església de Sant Pere i la rectoria.

De l'altra, va rebaixar la intensitat dels fanals dels carrers i ha substituït les antigues bombetes per d'altres mediambientalment sostenibles.

Segons Esteve Guerra, director del Bassegoda Park, el reconeixement per part de la International Dark Sky Association reforçaria el creixent atractiu d'Albanyà per als astrònoms amateurs que volen gaudir del turisme rural i familiar, lluny de la contaminació lumínica dels nuclis urbans.

Els cels lliures de contaminació lumínica d'Albanyà permeten organitzar, durant els mesos de primavera, tardor i estiu, activitats dirigides a promoure el coneixement del cel estrellat com a part de la natura i a experimentar un turisme sostenible, respectuós amb el medi ambient i proteccionista del cel nocturn.

LA FRASE

La mida modesta del nostre poble contrasta amb l'enorme riquesa paisatgística
Joan Fàbregas
ALCALDE D'ALBANYÀ


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona