Societat

JAVIER MUR LALAGUNA

COMANDANT MILITAR DE GIRONA

“M'agradaria que ens entenguessin”

“Les normes s'han clarificat i ajudaran a superar els malentesos”

“L'exèrcit és un servei públic”

El dia que em va rebre, a sobre d'una de les taules del despatx de la base de Sant Climent, hi tenia el Quadern gris, de Pla. Li vaig preguntar si li agradava i em va contestar que, tot i ser fill d'Osca i haver de fer esforços per entendre el català de Palafrugell, considerava que tenia a les mans un gran text.

S'ha acabat la crisi iniciada el 2015?
Crec que sí que està tancada, hem complert els pactes que vam fer amb els alcaldes i és molt improbable que es torni a repetir un episodi com aquell.
Potser tancaran definitivament el camp del puig Castellar?
Després de l'incident del 2015, el Cuartel General de la Fuerza Terrestre de l'exèrcit de Terra, que es de qui depenem, ens va prohibir fer pràctiques amb morter i li puc dir que en aquest moment la prohibició continua vigent, però espero que un cop s'ha tancat el perímetre, s'ha reduït la zona de caiguda perquè no hi hagi cap projectil que pugui esclatar fora de la propietat militar, s'han netejat els exteriors i s'han fet els tallafocs... és probable que aquest prohibició es pugui aixecar. A hores d'ara tampoc ho sé, el comandament m'ha d'aprovar les normes de l'ús del camp, però penso que és possible perquè, a nosaltres, fer pràctiques ens facilita molt la feina.
Sense sobresalts?
Compti que el llançament de granades de morter amb foc real és un fet excepcional i normalment només el realitzem dos o tres dies a l'any. Generalment el que es fa servir és el subcalibre, que és una arma molt petita, una mena de simulador que arriba a distàncies molt curtes. A més tenim restriccions per incendis, per caiguda de projectils, per zona de caiguda, pel tipus de munició. Crec que ara amb les normes que estan clares i establertes és perfectament compatible realitzar els exercicis de tir i garantir tant la seguretat de les persones que viuen al nostre voltant com la preservació dels monuments.
Megalítics i romànics?
I tant, dintre de la nostra propietat, al puig Castellar hi ha una antiga fortalesa visigòtica que queda fora de la línia de tir, també hi ha el menhir dels Solers i l'església preromànica de Santa Fe dels Solers, que estan perfectament conservats, mentre que el menhir de la Murtra i el dolmen de Fontanilles en queden fora.
Creu que després d'aplicar aquestes mesures la imatge de l'exèrcit canviarà?
En els darrers mesos hem mantingut relacions fluïdes amb els alcaldes, les autoritats i els veïns de la zona, creiem que del coneixement pot néixer la confiança i nosaltres treballem perquè se'ns entengui, que els ciutadans vegin que l'exèrcit és un servei públic, que fem moltes missions a l'exterior, ara n'estem preparant una, defensant la pau i la democràcia. Volem trencar un determinat estereotip que es té sobre nosaltres i està molt allunyat dels valors que defensem actualment. Avui, a la societat, cada estament té les seves competències, nosaltres les exercim i no volem entrar en conflicte amb els ajuntaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp