Societat

El Bages debat un nou model de pis tutelat per a gent gran

Més de cent avis elaboren la primera diagnosi sobre l'envelliment de la comarca

Hi ha por de no tenir recursos en edat avançada i de quedar-se sols

La sala d'actes de la FUB2 de Manresa va ser escenari ahir de la presentació de la primera diagnosi que s'ha fet mai sobre l'envelliment a la comarca del Bages. El document ressalta per dos aspectes: perquè ha estat elaborat pels mateixos avis –un centenar– i perquè precisament per això ha arribat a conclusions que permeten fer-se un dibuix clar de les necessitats i les pors del col·lectiu.

Entre els diferents àmbits recollits, destaca la preocupació de la gent gran per envellir en soledat i amb falta de recursos. Per això guanya força la voluntat de disposar d'un nou model per compartir habitatge en edats avançades. Les persones grans volen romandre en el seu entorn per mantenir el control sobre les seves vides i la presa de decisions en el dia a dia.

Partint d'aquest desig, agafa força entre els sèniors joves –persones d'entre 65 i 75 anys aproximadament–, el cohousing, un model d'habitatge tutelat i/o compartit que fa anys que funciona a Europa i que inclou opcions com ara compartir pis tenint assistència tècnica, viure en un habitatge tutelat o instal·lar-se en una zona d'apartaments privats, però amb espais i serveis comuns, com podria ser el menjador, la possibilitat de tenir assistència professional o de compartir les activitats de lleure amb la resta d'inquilins.

Polítiques futures

Els resultats de la diagnosi han de permetre fer un pla d'acció. Entre les demandes trobem que la gent gran considera que cal ampliar l'oferta i les hores dels serveis d'atenció als domicilis; repensar el funcionament dels serveis socials; donar més suport als cuidadors informals; prestar més atenció a les diversitats ètniques, sexuals, culturals, funcionals o de gènere; oferir un major acompanyament a les vídues, i adaptar els transports a les necessitats que comporta l'augment de l'esperança de vida.

Falten places públiques

La diagnosi també ha servit per evidenciar que el Bages “està mancat de places públiques de residència i de centre de dia”. L'estudi conclou que “només un 16% són públiques i només un 13% són de centre de dia”. De fet, aquest dèficit també es troba en l'apartat de les demandes. La gent gran ha expressat la necessitat d'augmentar el nombre de llits residencials, de places de centre de dia i de places d'hospitalització sociosanitària.

Comarca envellida

El document també concreta que el Bages està envellint per sobre de la mitjana catalana, tot i que no està entre les comarques més envellides. Té un índex del 19,5% (persones de més de 65 anys), mentre que la mitjana catalana és del 18,5%.

El municipi amb més població de 65 anys o més és Sant Mateu de Bages (32%). El segueixen Cardona (26%), Sallent (25%), Marganell (24%) i Súria (23%). Tots els pobles miners són a la llista. Pel que fa a Manresa, està a la franja mitjana-alta, amb un 19,8%, mentre que els dos municipis amb el percentatge més baix de població gran són Castellnou de Bages (13,3%) i Gaià (13,1%).

La diagnosi ha estat impulsada pel Consell Comarcal del Bages. La van presentar ahir el conseller comarcal d'Acció Social, Albert Marañón; el president del Consell, Agustí Comas; la regidora de Gent Gran de Manresa, Mercè Rosich, i la cap de Programes Socials de la Diputació de Barcelona, Yolanda Moragues.

LES XIFRES

16
és el percentatge
de places públiques de residència a la comarca; la gent gran conclou que en calen moltes més.
32
és el percentatge
de gent de 65 anys o més que té Sant Mateu de Bages, el poble més envellit de la comarca.
19,5
és el percentatge
d'envelliment de la comarca del Bages; està per sobre de la mitjana catalana, d'un 18,5%.

Transport bonificat a Sant Julià

g.freixa

Sant Julià de Vilatorta destinarà 5.400 euros de recursos propis per oferir als majors de 65 anys i a les persones amb un grau de discapacitat superior al 33% del municipi targetes de transport públic d'una zona a un preu reduït: “Fem per primer cop a Sant Julià una aposta pel transport públic, principalment per anar a Vic. Molta gent gran no té vehicle privat, necessita fer aquest trajecte però no sap com fer-ho o té dificultats per accedir-hi. Es vol solucionar un problema de mobilitat”, diu l'alcalde, Joan Carles Rodríguez. En concret, a l'ajuntament es podran adquirir targetes T10 a 5 euros, una rebaixa que significa la meitat del preu original. Cada usuari podrà adquirir com a màxim dues targetes bonificades al mes. D'altra banda, per fomentar el transport públic i donar suport en matèria de mobilitat a persones amb dificultats econòmiques, els serveis socials gestionen l'accés als títols bonificats que ofereix l'Autoritat del Transport Metropolità als pobles que hi estan associats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt