Societat

jocs mediterranis tarragona 2018

L'Estat posa els diners per als Jocs

Promet una aportació de 10,5 milions, que dependrà, però, de l'aprovació del pressupost

Tarragona hi veu la garantia per fer la cita, després de l'ajornament

Pressió de l'alcalde al PSOE perquè aprovi el pressupost

Quan falta poc més d'un any per a la nova data de celebració dels Jocs Mediterranis a Tarragona –després de l'ajornament, s'hauran d'inaugurar el 22 de juny del 2018–, l'Estat per fi s'ha compromès a assumir l'aportació pressupostària que li reclama l'Ajuntament de Tarragona. El Consell Superior d'Esports (CSD), que depèn del govern estatal, va anunciar ahir que els pressupostos de l'Estat inclouran una partida de 10,5 milions per als Jocs Mediterranis. Aquesta xifra, que es repartirà entre el pressupost d'enguany i el del 2018, se sumarà, a més, a una aportació de 2 milions en concepte de patrocini de Loteries de l'Estat, i als 2,5 milions que ja ha rebut l'organització procedents dels ingressos de les travesses. En total, els 15 milions que des de Tarragona es consideraven imprescindibles per poder fer la cita, i la manca dels quals va estar al darrere de la decisió d'ajornar els Jocs, inicialment previstos per aquest estiu.

Condicionant

El pas de la xifra anunciada a la realitat, però, dependrà del fet que el govern en minoria de Mariano Rajoy (PP) aconsegueixi tirar endavant el pressupost de l'Estat d'aquest 2017. Ahir, en la reunió del comitè organitzador de Tarragona 2018, el director general d'Esports del CSD, Jaime González, tot i parlar de “compromís ferm”, admetia que, en l'escenari d'un pressupost prorrogat, “no és possible” introduir noves partides per als Jocs. González no va voler, però, parlar d'alternatives: “Estic convençut que els tirarem endavant.”

En aquesta recerca de suports al pressupost, de fet, Rajoy va guanyar ahir un nou aliat, ja que l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (PSC), va afirmar que pressionarà el PSOE perquè doni suport a la proposta de l'executiu estatal. “Només faltaria”, va sentenciar. Tot i això, fonts properes a l'organització, a més, confiaven ahir que en el proper mes la promesa del govern de Rajoy es confirmi mitjançant la signatura d'un conveni, hi hagi o no pressupostos aprovats.

Finançament i piscina

Per l'alcalde tarragoní, l'anunci fet pel CSD constata, “sense cap mena de dubte, que els Jocs seran una realitat”. A la ciutat esperen aquesta injecció de finançament estatal per poder quadrar els números vermells més preocupants de Tarragona 2018, el forat de més de 9 milions del pressupost operatiu que l'organització ha estat incapaç de cobrir amb patrocinis privats. De fet, la fundació que s'encarrega de la gestió dels Jocs té aturada des de l'anunci de l'ajornament tràmits com ara el concurs per a la producció de les cerimònies d'inauguració i clausura.

A banda d'això, de l'arribada d'aquests diners també en depèn que es pugui executar la principal inversió pendent de Tarragona 2018: la piscina olímpica descoberta. Amb un pressupost de 2,5 milions, la infraestructura s'ha de construir a l'Anella Mediterrània, al costat del poliesportiu del barri de Campclar i la pista d'atletisme. Les obres, amb un termini d'execució de sis mesos, podrien començar a l'estiu, segons va aventurar ahir Ballesteros, per tal que puguin estar acabades a final d'any.

Una altra obra que també està pendent encara d'iniciar-se és la remodelació del velòdrom, també a l'Anella Mediterrània, i que té un pressupost de 350.000 euros.

Obres a temps

La trobada del comitè organitzador de Tarragona 2018 va servir per preparar la reunió del comitè internacional, que es farà a Tarragona els dies 20 i 21 d'abril, la data que la ciutat s'havia marcat com a límit per tenir garantida la viabilitat econòmica de la cita. Els representants de les diferents administracions implicades (Ajuntament, CSD, Comitè Olímpic Espanyol, Generalitat i Diputació) van aprofitar també per visitar les obres de l'Anella Mediterrània, que serà l'epicentre de l'esdeveniment.

Està previst que les obres d'urbanització, amb un cost de 12 milions d'euros, s'acabin al maig. “Totes les instal·lacions estaran llestes a final d'aquest semestre, la qual cosa ens donarà temps suficient per fer proves test”, va subratllar Ballesteros.

La principal inversió és el palau d'esports, que finança la Generalitat i del qual ja s'ha finalitzat la primera fase, i els treballs pendents estan executats en un 65%. La remodelació de la pista d'atletisme, al 60%, s'acabarà, igual que el palau, entre el juny i el juliol.

Els membres del comitè també van tractar dels patrocinadors de la cita esportiva: “Cap d'ells no ha trontollat”, va subratllar Ballesteros.

2
milions
més arribaran via el patrocini de Loteries de l'Estat, que se sumen als 2,5 milions ja aportats.
15
milions
seria la quantitat total aportada per l'Estat. La major part, 10,5, a través dels pressupostos del 2017 i el 2018.

Alegria per als uns, molts dubtes per als altres

L'eufòria del govern local de Tarragona per l'anunci del CSD era compartida pels membres del comitè organitzador. “Organitzarem els millors Jocs”, va dir Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol (COE). “Hem tingut un temps de neguit, però estem completament satisfets que sigui un fet”, va dir el delegat de la Generalitat, Òscar Peris.

Molts més dubtes hi ha entre l'oposició. ERC apuntava els temors que l'anunci sigui una operació de “xantatge al PSOE” a càrrec del PP per aconseguir el sí al pressupost. Els republicans van qualificar la notícia de “brindis al sol” i “acte de fe”. En la mateixa línia es va expressar el portaveu de CDC, Albert Abelló: “No volem més mostres de compromís, volem un paper signat”, va dir. Per la seva banda, la CUP va qualificar l'anunci de “trampós”. Tant ICV com la CUP van destacar que el govern local havia informat feia pocs dies els grups que el finançament arribaria al marge dels pressupostos, per evitar el risc que aquests no s'aprovin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona