Societat

tribunals

cas palau

Els dos auditors del Palau de la Música no van sospitar mai

Dos constructors admeten haver presentat factures falses i la magistrada i el fiscal renyen l'excap de comptabilitat per no recordar gairebé res de la seva feina

Els dos auditors de la Fundació del Palau s'han desresponsabilitzat de qualsevol tipus d'irregularitat comesa per l'entitat, ja que han assegurat que van analitzar la comptabilitat de la manera habitual i no van detectar cap sortida de diners sospitosa. Antoni Gràcia i Roger Margarit, del Gabinet Tècnic d'Auditoria, han explicat que el 2008 van detectar un increment d'un milió d'euros en salaris per a Millet i Montull. Van preguntar el motiu i Gemma Montull els va mostrar un llibre d'actes on constava una clàusula estatutària, que després s'ha vist que era falsa, que permetia pagar bonus extres als directius si hi havia beneficis. A continuació van demanar un certificat del secretari de la Fundació, Raimon Bergós, i també els el van mostrar, i van quedar conformes.

Així, no van detectar grans moviments en efectiu ni amb xecs. De fet, sobre les suposades transferències de la Fundació a l'Orfeó, tots dos auditors han recordat que ells no van auditar l'Orfeó i que l'únic que podien fer era reclamar els rebuts de part de l'Orfeó, tot i que estaven signats també per Millet i Montull, que dirigien ambdues institucions. Per això, no van veure extractes bancaris ni resguards de transferències de la Fundació a l'Orfeó. Els auditors també van veure normal una factura de 146.000 euros per un suposat treball de 'mailing' pagat a New Letter el 2008. El fiscal els ha recriminat que no investiguessin o dubtessin més i els ha preguntat si van tenir un tracte “displicent” amb l'entitat.

Triobra feia factures falses i GPO no hi té res a veure

D'altra banda, també han declarat com a testimonis dos dels tres administradors de les empreses Triobra i GPO, que inicialment van estar imputats en la causa. Es dóna la circumstància que Triobra va fer diversos treballs d'interiorisme al Palau des dels anys 90 i el 2006 va fer les obres a la casa particular de Millet a L'Ametlla del Vallès, però les va facturar igualment al Palau. A més, les sigles GPO sortien en un document trobat al Palau que vinculava pagaments de Ferrovial al Palau amb pagaments a un 'Daniel', que podria ser Osàcar, cosa que va fer sospitar que formés part de l'entramat de suposades comissions irregulars a CDC a canvi d'obres. Però tots dos han negat que GPO hagués tingut mai cap vincle amb Triobra, a part de tenir els mateixos socis, ni que hagués treballat mai amb el Palau. De fet, van quedar exculpats i aquest dijous Jordi Montull, a través del seu advocat, els ha demanat disculpes per usar les seves sigles.

Tant Álvaro Palao com Emilio Vidal han explicat que ells no portaven directament els temes relacionats amb el Palau, ja que ho feia el tercer soci, mort el 2006. Des d'aquell any va ser Vidal qui es va relacionar amb el Palau, i sempre ho feia amb Montull. De fet, per a les obres a casa de Millet també parlava amb Montull, que va ser qui li va dir que facturés aquells treballs al Palau per saldar un suposat deute que l'entitat tenia amb el seu aleshores president. “Pensàvem que eren honestos, que hi havia raons internes, no ho vam posar en dubte”, ha dit Vidal. A més, sobre les obres fetes al Palau, també era Montull qui decidia si les pagava la Fundació o el Consorci.

La cap de comptabilitat que no veia diners en efectiu

Rosalía Inglés, excap de comptabilitat de la Fundació del Palau entre 1992 i 2009, quan va ser acomiadada, ha al·legat en nombroses ocasions falta de memòria, cosa que ha fet enfadar el fiscal Emilio Sánchez-Ulled i li ha costat l'advertiment de la magistrada presidenta, Montserrat Comas, recordant-li que havia promès dir la veritat. Inglés ha dit que lamentava no recordar gaires detalls, però ho ha justificat per la seva avançada edat i pels molts anys que fa dels fets. L'excap de comptabilitat ha dit que ella no era “tant responsable” com s'ha dit durant el judici i que sempre estava per sota de Gemma i Jordi Montull.

A preguntes del fiscal només ha concretat que ella mai va cobrar diners en metàl·lic, i que tampoc rebia diners en efectiu procedents del cobrament de xecs al portador, tot i que diversos conserges van assegurar que li donaven a ella els diners per entregar-los a Montull. De fet, ha dit que l'únic efectiu que ella veia era el que usaven alguns treballadors per pagar petites despeses com taxis, o els aproximadament 2.000 euros mensuals que es pagaven a diversos càrrecs d'edat avançada i jubilats formalment.

Sobre factures, ha dit que normalment es pagaven a finals de mes, però n'hi havia algunes que es prioritzaven immediatament per ordre de Gemma Montull. En aquest sentit, ha admès que el Palau va pagar les factures de les bodes de les filles de Millet i els viatges familiars de luxe de les famílies Millet i Montull.

Així, ha dit que no tenia accés als comptes de l'Orfeó, i que no li consta cap conveni amb la Fundació Trias Fargas, però sí amb una fundació d'Àngel Colom. Sobre el pagament de tributs, ha dit que això ho gestionava una gestoria externa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona