Societat

SOCIETAT

Crida per evitar la relaxació en la seguretat castellera

Els experts alerten les colles que darrerament ha baixat la percepció de risc

Representants de més de 60 colles debaten i es formen en la jornada de prevenció de lesions

Tot i que els darrers anys la seguretat en el món casteller ha millorat notablement, cal evitar refiar-se. Aquest és un dels principals missatges que els experts van inculcar als prop de 250 integrants de més de 60 colles d'arreu del país que ahir van prendre part en les jornades de prevenció de lesions en el món casteller, que per primer cop organitzava una colla universitària, els Arreplegats.

El doctor Jaume Rosset, exdirector científic i mèdic de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, va defensar en la conferència El que preferim no saber del risc dels castells que les millores evidents en la seguretat del fet casteller assolides els darrers anys han dut a una època d'una certa autocomplaença. L'especialista, doncs, va fer una crida als castellers per evitar la relaxació i continuar minimitzant els riscos.

Segons va defensar Rosset, membre del grup de foment de la ciència i la salut en el món casteller, fa un temps els castells tenien associada una imatge de risc elevat, com a mínim pels no iniciats. L'auge del fet casteller ha anat acompanyat d'una evolució en les tècniques, un descens de les caigudes demostrable amb estadístiques, més mesures de seguretat i un millor coneixement de riscos i lesions gràcies a diferents estudis científics que han fet millorar molt la situació. A la vegada, però, Rosset té la percepció que s'ha acabat generant una falsa sensació de seguretat absoluta, que ha anat conduint cap a la desprevenció colles i castellers. D'aquí que ahir fes una crida a no caure en l'autoengany i acceptar que, com a activitat física, els castells tenen un risc i cal treballar perquè continuï disminuint.

D'aquí l'interès dels tallers programats al llarg de la jornada dedicats a mesures de seguretat “oblidades” com ara el cordó de seguretat i el silenci, als tràmits administratius derivats dels accidents o a la col·locació i el manteniment dels cascs. També hi va haver espai per a tallers sobre tècnica castellera (dedicats als pilars i a la soca antiga) i psicologia castellera (el tracte cap a la canalla o la gestió de la frustració).

A banda, també es va presentar un estudi científic que han ideat els Minyons de Terrassa juntament amb la unitat de trastorns de conducta alimentària de l'hospital Sant Joan de Déu per valorar la prevalença de fenòmens com ara l'anorèxia i la bulímia nerviosa en l'activitat castellera.

LA FRASE

Hem apostat per la diversitat de tallers per satisfer moltes més necessitats
Adrià Pros
President dels arreplegats de la zona universitària

Cultura fa de mitjancer pels drets d'imatge

El conflicte intern que viu el món casteller arran de la negativa de les colles de Vilafranca i Vella de Valls a cedir els drets d'imatge a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) ha viscut aquesta setmana passada un primer intent de desbloqueig des del Departament de Cultura. La direcció general de Cultura Popular va reunir les parts implicades per mirar de buscar una sortida. La feina de mitjancer de l'administració va posar de manifest que les mateixes colles enfrontades han de deslligar el nus, ja que la Coordinadora continua representant-les, però els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls es neguen a cedir uns drets d'imatge i televisió que no estan firmats i que han canviat molt des que es va pactar la cessió, ja fa dues dècades.

Tres setmanes abans que comenci el gros de la temporada –ja hi ha algunes actuacions–, l'acord que hauria de permetre les retransmissions televisives de les exhibicions està enlaire. La Xarxa de Televisions Locals, que hauria d'encarregar-se'n, està en espera de ser inclosa en l'acord entre Damm, TV3 i el gros de colles per als drets, que dues de les grans colles ja no assumeixen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona