Societat

SOCIETAT

Crida per evitar la relaxació en la seguretat castellera

Els experts alerten les colles que darrerament ha baixat la percepció de risc

Representants de més de 60 colles debaten i es formen en la jornada de prevenció de lesions

Tot i que els dar­rers anys la segu­re­tat en el món cas­te­ller ha millo­rat nota­ble­ment, cal evi­tar refiar-se. Aquest és un dels prin­ci­pals mis­sat­ges que els experts van incul­car als prop de 250 inte­grants de més de 60 colles d'arreu del país que ahir van pren­dre part en les jor­na­des de pre­venció de lesi­ons en el món cas­te­ller, que per pri­mer cop orga­nit­zava una colla uni­ver­sitària, els Arre­ple­gats.

El doc­tor Jaume Ros­set, exdi­rec­tor científic i mèdic de la Coor­di­na­dora de Colles Cas­te­lle­res de Cata­lu­nya, va defen­sar en la con­ferència El que pre­fe­rim no saber del risc dels cas­tells que les millo­res evi­dents en la segu­re­tat del fet cas­te­ller asso­li­des els dar­rers anys han dut a una època d'una certa auto­com­plaença. L'espe­ci­a­lista, doncs, va fer una crida als cas­te­llers per evi­tar la rela­xació i con­ti­nuar mini­mit­zant els ris­cos.

Segons va defen­sar Ros­set, mem­bre del grup de foment de la ciència i la salut en el món cas­te­ller, fa un temps els cas­tells tenien asso­ci­ada una imatge de risc ele­vat, com a mínim pels no ini­ci­ats. L'auge del fet cas­te­ller ha anat acom­pa­nyat d'una evo­lució en les tècni­ques, un des­cens de les cai­gu­des demos­tra­ble amb estadísti­ques, més mesu­res de segu­re­tat i un millor conei­xe­ment de ris­cos i lesi­ons gràcies a dife­rents estu­dis científics que han fet millo­rar molt la situ­ació. A la vegada, però, Ros­set té la per­cepció que s'ha aca­bat gene­rant una falsa sen­sació de segu­re­tat abso­luta, que ha anat con­duint cap a la des­pre­venció colles i cas­te­llers. D'aquí que ahir fes una crida a no caure en l'auto­en­gany i accep­tar que, com a acti­vi­tat física, els cas­tells tenen un risc i cal tre­ba­llar perquè con­tinuï dis­mi­nuint.

D'aquí l'interès dels tallers pro­gra­mats al llarg de la jor­nada dedi­cats a mesu­res de segu­re­tat “obli­da­des” com ara el cordó de segu­re­tat i el silenci, als tràmits admi­nis­tra­tius deri­vats dels acci­dents o a la col·locació i el man­te­ni­ment dels cascs. També hi va haver espai per a tallers sobre tècnica cas­te­llera (dedi­cats als pilars i a la soca antiga) i psi­co­lo­gia cas­te­llera (el tracte cap a la cana­lla o la gestió de la frus­tració).

A banda, també es va pre­sen­tar un estudi científic que han ideat els Minyons de Ter­rassa jun­ta­ment amb la uni­tat de tras­torns de con­ducta ali­mentària de l'hos­pi­tal Sant Joan de Déu per valo­rar la pre­va­lença de fenòmens com ara l'anorèxia i la bulímia ner­vi­osa en l'acti­vi­tat cas­te­llera.

LA FRASE

Hem apostat per la diversitat de tallers per satisfer moltes més necessitats
Adrià Pros
President dels arreplegats de la zona universitària

Cultura fa de mitjancer pels drets d'imatge

El conflicte intern que viu el món casteller arran de la negativa de les colles de Vilafranca i Vella de Valls a cedir els drets d'imatge a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) ha viscut aquesta setmana passada un primer intent de desbloqueig des del Departament de Cultura. La direcció general de Cultura Popular va reunir les parts implicades per mirar de buscar una sortida. La feina de mitjancer de l'administració va posar de manifest que les mateixes colles enfrontades han de deslligar el nus, ja que la Coordinadora continua representant-les, però els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls es neguen a cedir uns drets d'imatge i televisió que no estan firmats i que han canviat molt des que es va pactar la cessió, ja fa dues dècades.

Tres setmanes abans que comenci el gros de la temporada –ja hi ha algunes actuacions–, l'acord que hauria de permetre les retransmissions televisives de les exhibicions està enlaire. La Xarxa de Televisions Locals, que hauria d'encarregar-se'n, està en espera de ser inclosa en l'acord entre Damm, TV3 i el gros de colles per als drets, que dues de les grans colles ja no assumeixen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.