Societat

societat

solidaritat

Un refugi al barri del Born

L'Esquitx ofereix espais de trobada i relació a les famílies del nucli antic de Barcelona

A banda de rebre acompanyament, també aprenen hàbits saludables

La Dayana, colombiana de 20 anys, agafa un molinet de color groc i l'ensenya al Jordan, el seu fill de dos anys. Comença a cantar. “Roda, roda, molinet... Xocolata, xocolata...” Ell riu. De seguida se li escapa. “És arquitecte, està en l'edat de construir...”, el justifica ella. Continua cantant. L'acompanyen la Piedad, de 30 anys, amb la seva filla Alma, de 18 mesos; la Samira, de 33, amb una filla de 15 mesos, l'Aissa; la Fàtima, de 34, amb un fill de dos... Totes, amb altres dones, estan assegudes a terra, entre coixins de colors i joguines, en un local del carrer Fonollar, al Born. Les acompanyen la Berta, educadora social i terapeuta, i la Núria, també educadora social. L'espai, impulsat per l'Associació l'Esquitx, associada a la Fundació Pere Tarrés, té un nom prou evocador: La Caseta del Barri. I és justament això: una caseta, un refugi, on aquestes dones se senten no només acompanyades, sinó també protegides i estimades. “És una oportunitat per sortir de la rutina. El nen se sent ell mateix i interactua amb altres nens”, explica la Dayana. “M'encanta venir aquí. Aprenem les unes de les altres. Parlem i rebem idees i consells”, hi afegeix la Samira.

La idea de família, de germanor, és el que més els agrada. “Estic amb la meva família, amb les meves germanes”, subratlla la Piedad. La Caseta del Barri és un d'aquests espais d'actuació comunitària que defensen els experts per lluitar contra les desigualtats socials en matèria de salut. Està pensat per a nens de zero a tres anys i les seves famílies. “És un espai de trobada on no només es treballa el vincle. També hi esmorzen, aprenen hàbits saludables i fan teràpia. Expressen dubtes i inquietuds, comparteixen emocions...”, subratlla la Berta.

Anna Capdevila és la coordinadora de l'Associació l'Esquitx. És conscient que el que fan és una tasca molt important. “Són com brots verds que contribueixen a la prevenció psicosocial.” També tenen un espai jove per a adolescents i un espai de joc per a nens de tres a cinc anys, així com un servei de trobada i suport a les famílies. “El Born ha canviat molt. Als centres venen disset famílies que han hagut d'abandonar el barri per problemes econòmics, però que encara tenen el col·legi dels nens aquí.” Al centre fan de tot. Fins i tot assessorament legal en casos de desnonament. “Hi ha famílies que han fet tots els programes i no se n'han sortit. Potser les haurem d'acompanyar sempre.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona