Societat

caça

La nova llei de caça serà més exigent en la tinença d'armes

El Departament d'Agricultura enceta aquesta setmana el debat amb els agents implicats, que ha de portar a la redacció de la norma

La legislació vigent va ser aprovada per les Corts franquistes

L'any 1970 les Corts franquistes van aprovar una llei de caça en substitució d'una altra aprovada més de mig segle enrere, el 1902. Els nous temps, amb una explosió del nombre de caçadors i una implosió de la caça, van obligar els legisladors a renovar la norma. Des d'aleshores, aquesta llei franquista ha regulat l'exercici d'aquesta pràctica ancestral fins que la reformulació dels nous temps amb els paràmetres invertits, menys caçadors que mai i més animals salvatges que mai, ha portat el Departament d'Agricultura a impulsar la primera llei de caça de Catalunya. L'Estatut dona competències plenes a la Generalitat en l'àmbit de la caça, i la nova llei les vol esprémer a fons, fins i tot per regular el sistema de concessió de llicències d'armes, que es pretén que sigui més exigent.

Un model que agrada a la conselleria d'Agricultura és el d'Alemanya, on l'obtenció del permís d'armes està subjecta al fet d'haver seguit un període de formació de dos anys, amb uns cursos en què el futur caçador rep una formació integral sobre el món de les armes i també sobre el medi natural, i un examen final. Tot i que actualment les llicències les concedeix el Ministeri de l'Interior, la conselleria considera que hi ha marc competencial suficient per poder maniobrar en aquest àmbit. “Estirarem al màxim les competències o, en cas contrari, demanarem corresponsabilitat”, va explicar ahir a aquest diari la directora general de Forest, Montserrat Barniol.

El compromís de la conselleria és pactar el contingut de la nova norma amb tots els agents implicats i, per això, demà hi haurà a Vic una primera reunió, a la qual assistiran caçadors, propietaris de terrenys, organitzacions agràries i representants del món local, així com conservacionistes i defensors dels animals. El dia 26 d'abril es farà una segona reunió, a Valls.

La nova llei ha de conciliar els interessos dels caçadors amb la pràctica social cada cop més estesa de fer activitats d'oci en el medi natural, i ha de donar pautes per fer front a l'increment exponencial de la fauna salvatge, sobretot del porc senglar. “Les condicions favorables que es troben, més menjar i més aigua, han propiciat que en els últims anys els senglars hagin passat de fer una cria a l'any, amb quatre o cinc garrins, a fer-ne dues, amb vuit o deu”, explica Barniol.

La sobrepoblació ha portat a l'obligació d'ampliar els períodes de cacera i a donar més permisos especials que mai, fins al punt que els caçadors adverteixen: “No volem caçar més; avui dia ja s'ha convertit en un deure”, explica Joaquim Zarzoso, president de la territorial barcelonina de la Federació Catalana de Caça.

Una de les qüestions que exposarà el col·lectiu de caçadors és el problema econòmic que l'excés de batudes provoca a les societats, ja que cada cop hi ha menys caçadors i, per tant, els costos per escopeta són més elevats.

Decret a punt

Una de les vies de finançament de l'activitat dels caçadors és la venda de la carn de les peces cobrades. Actualment hi ha molta demanda dels països del nord d'Europa, on es destina bona part d'aquesta carn, que els caçadors insisteixen sempre que és “de gran qualitat”. Quant a la comercialització, el departament està ultimant un decret que regularà l'itinerari que han de fer els animals des que són morts fins que arriben a les sales d'especejament.

La previsió del departament és que el decret entri en vigor al setembre i que ja estigui en marxa amb la nova temporada de caça. Una de les iniciatives que s'estudia emprendre és una campanya de publicitat per promoure el consum de la carn de caça.

Estudi de danys

Paral·lelament a la llei i al decret de comercialització, el departament ha encarregat un estudi per determinar els costos que l'acció de la fauna salvatge està causant al territori, ja sigui perquè afecta les explotacions ramaderes o perquè provoca accidents de trànsit. Els resultats d'aquest treball es tindran a finals d'any.

França assessora el nou reglament dels agents rurals

L'Oficina de Caça de França està assessorant Agricultura en l'elaboració de les noves normes de seguretat per a la pràctica dels agents rurals després del doble assassinat del gener passat a Lleida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES