Societat

Com podem innovar?

Adrià propugna que es faci un pla estratègic global sobre la innovació

Junqueras, que parla de sectors que ja funcionen bé, en seria partidari

Polític i xef conversen sobre creativitat i futur al CosmoCaixa

“Volem reflexionar sobre com podem fer que la innovació sigui útil al màxim nombre d'empreses”, deia ahir Oriol Junqueras. Ferran Adrià li recordava que el 60% de les pimes no duren més de cinc anys “perquè no tenen un model ni saben coses com ara què és un pressupost...” “Això nosaltres sí que ho sabem!”, el va interrompre el vicepresident del govern, fet que va desfermar una rialla distesa dels 200 assistents a la xerrada al CosmoCaixa que protagonitzaven sobre innovació i creativitat a l'entorn de l'exposició d'Adrià, Sapiens. Comprendre per crear. No hi van faltar els consellers Carles Mundó i Antoni Comín.

Jaume Giró, director de la Fundació la Caixa, va presentar dos perfils “que han evolucionat de manera inversa”. Adrià va fer una revolució disruptiva en la gastronomia (la va canviar per sempre) “i ara racionalitza el mètode creatiu”, i Junqueras “ha passat anys constituint un procés per en el futur poder fer una innovació disruptiva que no és gastronòmica”.

Davant del repte de la quarta revolució industrial “quan fa només 50 anys vivíem la tercera, la dels ordinadors”, Adrià va insistir que el món canvia gràcies a la innovació, però no tot ho és. “Has de fer alguna cosa que no existeix. A El Bulli ens vam plantejar què és la gastronomia i vam fer, sense guanyar diners, 14 anys (els fruits els recollim ara, 23 anys després) perquè volíem una creació pura, el nostre model d'empresa. Cadascú ha de buscar el seu”, deia el cuiner, que indicava com a important per emprendre descobrir en què es té talent, ser eficient i actuar amb més professionalitat que passió. “Aquest país ha de fer un pla estratègic global sobre la innovació connectat amb les pimes”, deia. I el moderador, Jordi Basté, l'agafava al vol, passant la pilota a Junqueras, que al·ludia al fet que determinats sectors socials, com la sanitat i la indústria farmacèutica, ja formen ecosistemes lligats entre si. En acabar la conversa, aquest diari torna a insistir sobre un futur pla. “Si depengués de mi, sí que n'hi hauria”, responia el vicepresident.

Adrià puntualitzava que haurien d'unir-se administració i societat per tirar endavant una estratègia d'innovació adequada a allò en què és bo el país, com el turisme i la medicina. “Hem sigut bons en cuina, i amb xefs com Joan Roca ens hem posat d'acord per deixar egos de banda i lluitar per un projecte en comú.” I també donar-se temps: “El Basque Culinary Center ha trigat temps a fer-se i ha costat 9 milions, però en cinc anys s'ha convertit en referència global”, deia Adrià. “Al món hi ha tants diners com vulguis, però només per als innovadors.”

Junqueras comentava que el gat va sobreviure al tigre de dents de sabre perquè va saber adaptar-se al canvi dels temps a llarg termini: “Hem de tenir una visió holística de la realitat” en uns temps en què el ritme de canvi tecnològic és tan ràpid “que a vegades ens sentim desbordats”. Pel vicepresident, quan es parla d'invertir s'ha de tenir en compte que en ciència no sempre es donen els resultats a curt termini i també que el gran repte que tenim és preparar els petits per a un futur que desconeixem. “Un nadó, si res no canvia, es jubilarà el 2085 i li hem de transmetre un coneixement que li sigui útil.” La creativitat és una bona eina, i també un fet etern, “la bona gestió de les relacions personals”.

El Messi xef
Amb Jordi Basté al capdavant del debat i un futboler com Adrià, Messi no podia faltar en la conversa, tot i que va ser Junqueras el primer d'esmentar-lo en comparar el seu talent “natural, que surt o no surt”, amb el del xef. Adrià va apuntar: “Jo jugava a futbol però mai vaig ser Messi. S'ha de saber on pots ser eficient.”


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona