Societat

judicial

ocupes

Les grans ciutats metropolitanes reclamen acabar amb les ocupacions mafioses de pisos

Alcaldes i regidors de les sis ciutats més poblades de l'àrea metropolitana de Barcelona –Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell i Terrassa– s'han reunit aquest dimecres per fer pinya en defensa de les polítiques pel dret a l'habitatge, exigint més eines i recursos a les administracions supramunicipals per fer front a l'emergència habitacional i les problemàtiques derivades.

En aquest sentit, denuncien la voluntat del govern espanyol d'impugnar la Llei 4/2016 i exigeixen al Govern que impulsi la legislació catalana i la convocatòria del Pacte Nacional pel Dret a l'Habitatge. Entre les principals propostes que fan els alcaldes hi ha la limitació dels preus dels lloguers per evitar situacions abusives i la complicitat dels cossos policials contra les ocupacions mafioses.

La situació de vulnerabilitat de moltes famílies davant la dificultat creixent d'accés a l'habitatge ha tornat a reunir els alcaldes de les principals ciutats metropolitanes, que tornen a fer pinya per exigir mes instruments per donar una resposta als veïns en risc d'exclusió social més urgent.

En aquest sentit, lamenten que l'estat espanyol es plantegi tornar a impugnar la Llei pel dret a l'habitatge, la Llei 4/2016, aprovada el desembre passat al Parlament de Catalunya, després que ja es recorregués al Tribunal Constitucional la Llei 24/2015, també orientada a garantir el dret a l'habitatge de les persones vulnerables.

L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha fet d'amfitriona de la trobada i ha avisat que aquesta nova “amenaça” agreuja la situació de moltes famílies i ha demanat posar “en primera línia” les polítiques públiques pel dret a l'habitatge. La crítica al govern de l'estat espanyol ha estat una constant durant la trobada i també l'alcalde de Sabadell, Juli Fernández, o l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'hi ha referit.

“Volen igualar la misèria en lloc d'igualar la dignitat”, ha etzibat Fernández. “La gent pateix i necessitem tots els recursos possibles i que el Parlament tingui capacitat real de legislar”, afegeix. Ada Colau ha fet directament responsable al govern del PP dels desnonaments “presents i futurs”.

En aquest sentit, els ajuntaments recorden que la inversió de l'estat espanyol en polítiques d'habitatge és de només el 0,058%, en front el 1,8% que hi destina França –vint vegades més–, i els recursos destinats al Pla Estatal de l'Habitatge, que és la principal font de finançament de les polítiques d'habitatge a Catalunya s'ha reduït el 70% en els últims anys.

Pel que fa a les propostes que s'han posat sobre la taula, les principals ciutats metropolitanes han exigit la convocatòria del Pacte Nacional pel Dret a l'Habitatge i es convoqui aquests Ajuntaments –fins ara el formaven la Generalitat, les Diputacions, l'AMB i les entitats municipalistes– per posar les bases d'una nova regulació que afronti el problema de l'emergència habitacional des de diferents punts de vista

Un dels més reivindicats és la implantació d'un topall dels preus del lloguer. Segons l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, cada vegada hi ha més persones que no formen part dels col·lectius més vulnerables que tenen dificultats per accedir a un lloguer: “Cal que hi hagi uns preus que puguin ser pagats”, ha etzibat.

En aquest sentit, Colau també ha explicat que cal un canvi de regulació, no només per evitar noves pujades de preus, sinó per “revertir anteriors pujades i regular uns preus que ara són abusius”. L'alcaldessa recorda que altres ciutats europees ja tenen aquesta regulació i assegura que és només qüestió de “voluntat política”.

L'altre gran front que es vol afrontar és el de les ocupacions il·legals d'habitatges per part d'organitzacions mafioses, que redueixin el parc d'habitatge social a les ciutats. Colau ha reclamat més recursos per al cos de Mossos d'Esquadra perquè investigui aquests casos. Des de Santa Coloma, Núria Parlon, avisa que aquestes situacions “dificulten la convivència”.

També han participat de la trobada el regidor d'Habitatge de l'Hospitalet de Llobregat, José Castro, que ha destacat la necessitat de dotar els ajuntament de més recursos per afrontar també un problema afegit a l'emergència habitacional, com és l'envelliment del parc d'habitatges de molts barris.

La regidora d'Habitatge de Terrassa, Lluïsa Melgares, creu que la unió dels sis consistoris en tots aquests fronts pot actuar com a 'lobby' davant altres administracions i també davant les entitats financeres que tenen pisos buits: “Volem que se senti la nostra veu”, ha exclamat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà