Societat

gastronomia

Els Roca obtenen el bronze en el llistat dels millors

Eleven Madison Park aconsegueix el tron i l'Osteria Francescana queda en segon lloc

El Tickets dels Adrià puja del 29 al 25

The World's 50 Best celebrarà 15 anys el 27 de juny a Barcelona

“Mai espe­rem res de la llista, és una gran sort ser entre els 50, tot el que vin­gui després ja és un regal”, deia Jordi Roca ahir a aquest diari des de Mel­bourne, la ciu­tat que va rebre (amb 8 hores de diferència) la gala 2017 dels pre­mis The World's 50 Best. El Celler va acon­se­guir la ter­cera plaça en el pre­uat llis­tat anual de la revista britànica Res­tau­rant, on han votat 1.040 pres­crip­tors inter­na­ci­o­nals. Fa 9 anys que estan entre els 5 pri­mers, i 7 que tenen plaça al pòdium: van ser líders el 2013 i el 2015 i l'any pas­sat, segons. “Estem molt con­tents amb el 3, que és un número màgic!”, deia Josep Roca, que es va que­dar ate­nent el res­tau­rant a Girona. Els ger­mans van rebre el premi a l'hos­pi­ta­li­tat, un dels guar­dons temàtics que es van entre­gar en el trans­curs d'una gala refi­nada “amb molt bon ambi­ent” (Jordi Roca dixit), que per segon any sor­tia de Lon­dres. L'any pas­sat va viat­jar a Nova York, d'on pre­ci­sa­ment és el res­tau­rant que obre el llis­tat. El lide­ratge ha can­viat d'Europa als EUA de la mà de l'Ele­ven Madi­son Park, ubi­cat en un edi­fici art Deco de Man­hat­tan amb la cuina a càrrec del xef Daniel Humm, que als 24 anys ja va gua­nyar una estre­lla Mic­he­lin i ahir par­lava de res­tau­rants, rela­ci­ons huma­nes, con­fiança i res­pecte molt emo­ci­o­nat.

Al 2016 hi era al ter­cer lloc, però el 2017 ha des­plaçat i l'Oste­ria Fran­ces­cana (Mòdena) de Mas­simo Bot­tura del tron a la segona posició. Tota una recol·locació de les tres pri­me­res espa­ses.

De la resta del Top Ten des­taca la sor­tida del Noma (era en el 5) per tras­llat, i la incor­po­ració del Gag­gan de Bangkok (el millor d'Àsia, que puja des del lloc 23) i del Maido, de Lima en el 8 (abans al 13). Hi ha un altre peruà més amunt encara, el Cen­tral de Vir­gi­lio Martínez (en el lloc 5), que a més va rebre el premi Chef's Choice, triat entre els seus col·legues (l'any pas­sat va ser per a Joan Roca) i patro­ci­nat per Estre­lla Damm. La crème de la crème la com­pleta el francès Mira­zur (Men­ton)en el 4, el Stei­re­reck (Viena) en el 10 i els dos bas­cos Muga­ritz (Erren­te­ria) que cau dos posi­ci­ons (del 7 al 9) i l'Asa­dor Etxe­barri (Axpe) que ascen­deix del 10 al 6.

També puja el Tickets d'Albert Adrià (del 29 al 25) que va assis­tir a la gala com la majo­ria dels pre­mi­ats. Però no tenen tanta sort els bas­cos Arzak (baixa del 21 al 30), Azur­mendi (del 16 al 38) i Mar­tin Bera­sa­te­gui (del 59 al 77), a qui Mic­he­lin acaba de pre­miar amb la ter­cera estre­lla al seu Lasarte bar­ce­lonès. Igual­ment cau del 49 al 62 Qui­que Dacosta. I DiverXO, que l'any pas­sat es va col·locar en el lloc 79, des­a­pa­reix del llis­tat. En canvi, el Dis­fru­tar entra al lloc 55 i fa que Cata­lu­nya col·loqui 3 res­tau­rants en el llis­tat de 100. Hi ha 10 del con­junt de l'Estat.

El qüesti­o­nat premi a la millor xef, per allò de la dis­cri­mi­nació posi­tiva, va anar a parar a l'eslo­vena Ana Ros, que per aca­bar d'arro­do­nir la polèmica va par­lar de les difi­cul­tats de la con­ci­li­ació fami­liar.

L'ascens més alt el pro­ta­go­nitza l'ecològic Blue Hill at Stone Bars (del 48 a l'11) i també a Nova York, el mexicà Enri­que Olvera (Pujol) afe­geix al llis­tat el seu Cosme. La revista cele­brarà el 15 ani­ver­sari dels pre­mis el 27 de juny a Bar­ce­lona, amb la presència dels xefs líders. De Fer­ran Adrià a Humm.

Disfrutar, el restaurant amb més futur

Eduard Xatruch va viatjar fins a les antípodes per recollir el premi Miele One to Watch al restaurant amb més potencial del 2017 per la fulminant entrada en el llistat del Disfrutar, que és all lloc 55 “per empentar els límits de la creativitat culinària”. “Jo m'he quedat al Disfrutar i en Mateu al Compartir”, deia ahir Oriol Castro des de Barcelona. Els tres excaps d'El Bulli van obrir el Compartir a Cadaqués i el 2014 el seu gran projecte gastronòmic a Barcelona, el Disfrutar, que ja té una estrella Michelin, el premi nacional de Gastronomia i el de millor restaurant europeu del llistat Opinionated About Dining.”Mai no ho hauríem imaginat!”, deia Castro. El premi a tota una trajectòria va ser per al britànic Heston Blumenthal, el de la sostenibilitat per al neobistrot parisenc Septime i el del millor pastisser per a Dominique Ansel, el creador del cronut de Manhattan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.