Societat

Foment triga sis anys a donar llum verd al baixador del TAV per a l'aeroport de Girona

El ministre De la Serna veu bé el projecte proposat per Territori des de l'any 2011

L'obra, de deu milions d'euros, l'ha de construir i pagar la Generalitat

Divendres, la represa de les obres de l'estació del TAV a Barcelona i, ahir, un baixador per connectar la mateixa línia d'alta velocitat amb l'aeroport de Girona. El Ministeri de Foment manté oberta l'“operació Catalunya”, en format de promeses d'infraestructures, que va obrir Mariano Rajoy a Barcelona avui fa quinze dies i que ahir va ampliar el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, fent públic en l'acte del corredor mediterrani a Madrid que està d'acord a tirar endavant el projecte de baixador per a l'aeroport de Vilobí.

Es tracta d'un projecte dissenyat i impulsat per la Generalitat que es va presentar al Ministeri de Foment l'any 2011 i que, després de diverses promeses incomplertes per tirar-lo endavant, ara sembla que ha rebut la benedicció definitiva de l'Estat. La participació de Foment en aquesta obra s'ha de limitar a donar-hi el vistiplau, ja que el pressupost i l'execució aniran a càrrec de la Generalitat.

El febrer del 2015, l'aleshores conseller de Territori, Santi Vila, va anunciar que estava a punt de fer-se realitat la signatura d'un conveni amb Foment per tirar endavant el projecte, però aquell acord mai es va rubricar. Ara, amb la implicació i també la benedicció d'Aena, el Ministeri de Foment ha posat el focus definitivament en la qüestió.

El projecte parteix de la idea de convertir els aeroports de Girona i de Reus en la quarta i la cinquena pistes de l'aeroport del Prat, fet pel qual és indispensable una connexió ràpida amb Barcelona com la que possibilita la via d'alta velocitat.

Fonts de la conselleria, que darrerament ha rebut amb molt d'escepticisme els anuncis d'inversions de l'Estat a Catalunya, van mostrar ahir el seu convenciment que en aquest cas el compromís de Foment és real. L'obra costarà deu milions d'euros i es construirà a dos quilòmetres de l'aeroport, al qual s'arribarà amb un autobús llançadora.

Reaccions

Els representants de les institucions gironines presents en l'acte de Madrid van rebre l'anunci amb satisfacció. Així, el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, es va mostrar optimista i confia que es desencallaran els projectes per tirar endavant el baixador del TAV i el del centre intermodal a Vilamalla. “El fet que tant el ministre com el secretari d'estat hagin comentat espontàniament” aquestes dues infraestructures és important, va dir Espadalé. També el president accidental de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria, va considerar “molt positiva” la trobada d'ahir a Madrid i va insistir que ara cal que el govern espanyol “compleixi els compromisos”.

El vicepresident executiu de la Federació d'Organitzacions Empresarials Gironines (FOEG), Miquel Gotanegra, va qualificar de “gran notícia” els anuncis fets pel govern espanyol i va recordar que “fa molt temps” que la seva organització reivindica especialment el baixador del TAV a l'aeroport per l'impacte que pot tenir sobretot per al turisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona