Societat

guerra de banderes

El govern espanyol adverteix que denunciarà els ajuntaments valencians que pengin banderes republicanes el 14 d'abril

La circular remarca la normativa per la qual els consistoris no poden utilitzar una bandera que no sigui constitucional

La delegació del govern espanyol al País Valencià ha enviat una circular advertint que acudirà a la via judicial contra els ajuntaments que exhibeixin la bandera republicana per commemorar el 14 d'abril, aniversari de la Segona República, per haver vulnerat la normativa que regula l'ús de banderes. Segons la carta enviada, el servei d'afers jurídics de la delegació del govern espanyol, informa que davant la proximitat del 14 d'abril, posa en coneixement dels consistoris la normativa vigent. Al respecte, cita la llei 39/1981, sobre l'ús de la bandera espanyola i altres banderes, i remarca que als edificis consistorials la bandera d'Espanya ha d'estar “en l'exterior i ocupar un lloc preferent”.

Així mateix, recorda que l'article 8.3 del decret 116/1994 de la Generalitat Valenciana indica que els consistoris “no poden enarborar com a pròpia una altra bandera que no sigui l'oficial” i que utilitzar una bandera no constitucional “vulneraria el principi de neutralitat i objectivitat que ha de regular l'activitat de les administracions públiques”, d'acord amb l'article 103.1 de la Constitució i el 6.1 de la llei 7/1985 sobre les Bases del règim local.

A més, recorda l'existència de diverses sentències, com la del TSJ de Castella i Lleó de 2015, que estableix que en un edifici públic no es pot fer ús de la bandera republicana ni al balcó principal, ni en qualsevol de les façanes o finestres, es tracti o no d'un pal o qualsevol altre tipus d'exhibició pública. Segons aquesta sentència “no es nega el dret que té qualsevol partit o grup polític en la seva seu o altres dependències pròpies a utilitzar la bandera que cregui convenient” però limita l'ús en el cas d'un edifici públic.

La delegació del govern espanyol recorda que en el mateix sentit s'ha pronunciat el Suprem, el TSJ de Navarra i del País Basc i adverteix que “en el cas que es produís una infracció a l'establert en la normativa citada, per part de l'ajuntament, es comunica que aquesta delegació del govern acudirà directament a la via judicial per restablir la legalitat vigent”.

La carta segueix la línia del requeriment que l'any passat va enviar la delegació del govern espanyol a una vintena d'ajuntaments valencians, que varen exhibir banderes republicanes, com el de València, Alacant, Xàtiva, Alzira, Ontinyent o Sagunt, entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA