Societat

Castells

Dimensió desconeguda

El 4 de 10 sense manilles i el 2 de 10 amb puntals s'afegeixen al mític 3 de 9 net com els grans reptes inèdits que comencen a ser al punt de mira

Els caps de les principals colles valoren la viabilitat d'aquestes construccions

Han tocat sostre els castells? El 1993 els Minyons de Terrassa van carregar el primer 2 de 9 de la història i inauguraven la que, després, vam batejar com la gamma extra dels castells, la que engloba totes les construccions superiors al 3 de 9.

De tots els castells intentats des d'aleshores, el més valorat en la taula de puntuació del Concurs de Tarragona és la torre de 9 sense manilles (carregada per Vilafranca el 2005). Descarregar aquest rei de la gamma és un dels reptes pendents, igual que el d'aconseguir vèncer el mite del 3 de 9 net. Però, a aquests dos objectius majúsculs, cal afegir-hi dos projectes nous de castells, que espanten només de mencionar-los: el 4 de 10 sense manilles i el 2 de 10 amb puntals. Són possibles? Entrem en la dimensió desconeguda...

El 4 de 10 sense manilles

El 4 de 10 sense manilles és, segons el cap de colla dels Castellers de Vilafranca, Toni Bach, “el castell total de veritat, perquè combina la dificultat màxima del tronc del 4 de 9 net amb la complexitat, també màxima, d'una pinya i un folre d'un castell de 10”. De fet, es tracta literalment de posar el 4 de 9 net damunt d'un folre.

Des de Terrassa, el cap dels Minyons, Ignasi Matas, es mostra escèptic: “Se'm fa difícil de visualitzar aquest castell. Has de tenir el 4 de 9 net molt ben assolit i, a partir d'aquí, s'obre un procés de treball molt llarg per encaixar els segons amb el folre.” Bach ho puntualitza: “Els nostres segons estan acostumats a treballar dalt d'un folre. Els castells són posició, més que no pas força.”

Des de Valls, intervé el cap de la Colla Vella, Albert Martínez: “El gran problema és, efectivament, l'encaix dels segons amb el folre. Si ho aconsegueixes i tens un 4 de 9 net maco, et pots platejar de tastar el castell i comprovar si, realment, és possible.”

Vilafranca ja ha anunciat que enguany buscarà el 4 de 10 sense manilles.

El 2 de 10 amb puntals

El primer defensor del 2 de 10 amb puntals és Matas: “La prova dels verds amb el pilar de 9 (2002) ens va obrir els ulls. A diferència del que succeeix amb el pilar, que és molt feble, els dos pilars encarats del dos es poden ajudar una mica més. És un castell que es pot treballar.”

Bach pren el testimoni: “Cal muntar uns puntals amb pocs castellers, però amb crosses clarament.” Pel que fa als càlculs de Matas: “En principi jo m'imagino uns puntals també amb laterals”, la qual cosa vol dir que estem parlant d'uns 14 efectius. “Potser caldrà provar altres tècniques per a aquest castell, com la dels govindes indis”, apunta Bach. Per Mata, “la gran dificultat del 2 de 10 és logística, més que no pas tècnica, de volum de gent i d'assaig”.

Des de Valls, Martínez aporta la seva experiència: “El nostre referent és la prova que vam fer l'any passat amb el pilar de 8 amb el folre a terra, les manilles i uns ajuts [com a Valls anomenen els puntals] fins al pis de la Sara [quint]. I les sensacions van ser molt bones.” Conclusió: “El 2 de 10 és un castell que, depenent de com vagi la temporada, pot agafar embranzida.” A propòsit, també el pilar de 9 s'ha de veure com un altre repte inèdit a tenir en compte.

El 3 de 9 net

En l'última ronda de l'inoblidable Concurs de l'any passat, la Colla Vella va intentar el 3 de 9 net: “A partir del bon treball que s'ha fet, els nostres castellers del tronc se'l creuen i la colla li té ganes”, reflexiona Martínez.

També han intentat el 3 de 9 net la Colla Joves i Vilafranca. I precisament Bach s'atreveix a dir: “Si el 2006 haguéssim tingut el pis de quints que tenim actualment, l'hauríem carregat segur. El principal problema és recol·locar les peces per equilibrar pes i potència al pis dels quarts.” A Matas se li il·luminen els ulls: “Tècnicament, és el castell dels castells. Històricament, ens hem inventat folres i manilles perquè hem estat incapaços de passar del 3 de 8 al 3 de 9. Aquesta és la mare dels ous, poder descarregar algun dia el 3 de 9 net.”

El món casteller és insaciable, forma part del seu ADN. Encara no s'ha tocat sostre i aquesta temporada s'intentarà arribar més enllà.

LA XIFRA

14
castellers
s'haurien de situar, aproximadament, com a puntals, en el 2 de 10, també amb folre i manilles.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona