Societat

Llengua

El .cat enfila la maduresa perseguint més implantació

Tot i el creixement continuat del domini, encara hi ha menys d’un lloc web amb el .cat per cada centenar d’habitants

Només el .museum el supera en quantitat relativa de documents

L’evolució del domini .cat no s’atura i ja acumula prop de 113.000 registres. És present –i, òbviament, especialment fort– a tot el territori de parla catalana, però a la vegada s’escampa per tot el planeta i té presència als cinc continents.

Des que està operatiu, el nombre de persones, entitats i empreses que han adoptat el .cat per identificar els seus llocs web no ha parat de créixer, sempre amb factors de dos dígits. El creixement de 4,5% del 2017 correspon només al primer quadrimestre, de manera que si es manté la progressió la xifra al final de l’any es mantindrà en la dinàmica dels darrers anys: lluny de l’espectacular creixement inicial, però amb una consistència contrastada.

Els responsables de gestionar el .cat consideren que passa per “un estadi de maduresa”, ja que si es compara amb els 256 dominis de país existents, la penetració a la població és força significativa: ocupa la 38a posició si es té en compte el territori de Catalunya i la 42a si la referència són els Països Catalans. Tot i aquesta dada positiva, la implantació al territori és només d’un 0,8%, és a dir, hi ha menys d’un domini .cat per cada 100 habitants dels territoris de parla catalana. “Aquesta xifra ens indica que existeix un ampli marge de creixement, ja que si ens comparem amb països de referència com Holanda o Suïssa, aquesta relació creix fins als més de 33 dominis .nl o més de 24 dominis .ch per cada 100 habitants que hi ha actualment”, expliquen des de la Fundació .cat, sempre tenint present que aquests dominis tenen més de 30 anys de vida.

Un altre indicador de bona salut és el grau de fidelitat dels usuaris. La renovació dels dominis no ha baixat mai del 75% i ara és del 76,4%. Si bé és cert que aquesta xifra està en un descens continuat des del 81% assolit el 2012, també ho és que es manté en uns paràmetres molt similars als que puguin tenir terminacions com el .org o el .eu.

Així doncs, l’augment de webs amb el domini .cat no només normalitza el seu ús a la nostra societat, també fa créixer la quantitat d’informació en català que hi ha a la xarxa. Ara bé, no s’ha de caure en el parany de creure que tots els webs .cat són en aquesta llengua. Quan accedim a la portada d’un lloc web, el català hi és present en el 71,2% dels casos, però també és remarcable el pes del castellà (un 19,4%), mentre que l’anglès, a força distància, és la tercera llengua més utilitzada (7,3%). Amb un caràcter més residual, també s’ha comprovat l’ús del portuguès (0,9%), del francès (0,3%) i del rus (0,1%).

Pel que fa a l’ús que se’n fa de les pàgines, el 70% estan dotades de contingut, mentre que un 16% no en tenen i el 14% restant apunten cap a un pàrquing, és a dir un servei gratuït que ofereixen els registradors i les empreses d’allotjament quan s’ha comprat un domini i el web està en construcció.

Un domini de qualitat

Una de les dades més positives de l’últim estudi fa referència a un valor que permet mesurar la qualitat del domini. Si ens fixem en la densitat del contingut dels webs, el .cat és el segon domini genèric amb més documents per domini en funcionament. Així, se situa entre els dominis .museum, que va a davant, i el .travel, que ocupa la tercera posició. Aquesta situació es deu al fet que altres dominis més populars, com el .com o el .net, malgrat que tenen molts dominis registrats no sempre tenen contingut.

LA XIFRA

71
per cent
dels llocs web que utilitzen el domini .cat fan servir el català com a idioma preferent a la portada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris