Societat

Societat

Aigües de Barcelona i l’Ajuntament impulsen l’economia circular a Sant Feliu de Llobregat

S’han identificat 10 oportunitats, com l´aprofitament d’aigua regenerada o l’ús de biomassa procedent dels boscos locals

S’han recollit entorn a 2.500 dades dels diferents actors involucrats que requereixen un tractament de Big Data

L’economia circular es basa en el reciclatge, la reducció de residus i en el reaprofitament d’aquests com a recurs

El municipi de Sant Feliu de Llobregat (Barcelona) afronta un dels projectes més innovadors i potents d’Europa en l’àmbit de l’Economia Circular, amb l’aplicació dels principis d’aquest nou paradigma a escala local.

Situat a la perifèria de la capital catalana, el nucli urbà de Sant Feliu de Llobregat acull a més de 40.000 habitants i s’ha convertit en banc de proves per una metodologia dissenyada en col·laboració amb l’Ajuntament de la ciutat, Cetaqua i Aigües de Barcelona. L’objectiu és que aquesta localitat incorpori noves metodologies per un ús eficient dels recursos, sigui prudent amb la producció de residus i tingui en compte el seu impacte en el medi ambient. Tot això, en un gir cap a l’Economia Circular; una societat basada en el reciclatge, en la que la producció de residus es redueix i en la que aquests residus s’aprofiten com a recurs.

Reinventar la roda

L’aplicació dels principis de l’Economia Circular a un municipi és quelcom fins ara inaudit. Ara bé, a Sant Feliu de Llobregat s’han obtingut resultats positius gràcies a la implicació de tots els actors involucrats i a la definició d’indicadors clau per assegurar la comunicació eficient entre 18 actors urbans, abans no connectats en aquest sentit.

Maria Monzó, Directora d’Innovació i Coneixement d’Aigües de Barcelona, explica: “A més de posar en contacte a nombrosos actors del municipi, l’equip va aconseguir identificar 10 oportunitats circulars, entre les que . destaca el reaprofitament d’aigua regenerada per a usos industrials i l’ús de biomassa procedent dels boscos locals. També s’ha posat en contacte a indústries locals per endegar un sistema compartit de gestió de residus i d’infraestructures”.

Fer que la roda giri

Aplicar un model d’Economia Circular no està exempt de complicacions. Es recullen ingents quantitats de dades de diferents parts implicades i s’ha de treballar per a convertir les dades en informació, i la informació en coneixement. Aquesta transformació a dia d’avui és possible gràcies al Big Data i les tecnologies d’Analytics Data,.

Tot i això, el municipi de Sant Feliu de Llobregat ha demostrat que, quan les entitats públiques i privades col·laboren, l’intens potencial per al creixement sostenible és possible, encara que sigui a escala municipal.

Monzó és de l’opinió que l’evolució experimentada fins ara en l’entorn digital té potencial per multiplicar el fruit dels esforços: “estem convençuts de que l’Economia Circular és el nou paradigma a seguir, i un dels gran reptes és agilitar i millorar el tractament de dades amb les plataformes i noves tecnologies desenvolupades. D’altra banda cal fer més extens aquest moviment involucrant altres administracions, institucions, ajuntaments, etc. i poder construir una xarxa que implementi diferents accions reals on l’Economia Circular sigui feta realitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport