Societat

Municipal

El monument de Tortosa, sense canvis un any després

Dotze mesos després de la consulta, l’Ajuntament recorda que es dona de marge fins a final de mandat per intervenir-hi

La plataforma que n’impulsa la retirada posa els ulls en altres viles on s’ha actuat

El 28 de maig del 2016, fa un any, Tortosa va posar les urnes per decidir el futur del monument franquista enmig del riu Ebre, erigit fa 50 anys. Un 68% dels tortosins que hi van votar –5.755 persones– van apostar per mantenir el monument i reinterpretar-lo. Un 31% –2.631 persones– van votar per la retirada i la museïtzació del monòlit, on encara figura la inscripció “A los combatientes que hallaron gloria en la batalla del Ebro”. La participació va ser de vora un 30% d’un cens de 28.466 persones.

Un any després, enmig del riu continua igual. El procés de reinterpretació del sentit del monòlit mitjançant una intervenció impulsada per l’Ajuntament gairebé no ha avançat. L’alcalde, Ferran Bel, recorda que la voluntat del consistori era implementar l’acció al llarg dels tres anys de mandat que quedaven aleshores. Ara es referma en aquest calendari i recorda la dificultat que suposa intervenir-hi: “Hi ha les dificultats jurídiques previsibles en la mesura que hem d’actuar sobre una propietat que no és municipal i que d’alguna forma no reconeix ningú explícitament.”

D’altra banda,

la plataforma ciutadana que va impulsar la retirada sense consulta considera que en aquest any sí que hi ha hagut canvis. Per exemple, que altres poblacions del territori i del país han optat per retirar la simbologia feixista que encara quedava, com Gandesa, la Ràpita o Vilalba dels Arcs. La portaveu, Ester Baiges, reclama la mateixa voluntat política a Tortosa: “Pensem que no és possible que Tortosa, que pretén ser la capital de les Terres de l’Ebre, encara mantingui, no una creu o un monòlit, que té unes certes dimensions, sinó el gran monument i la gran vergonya feixista que tenim al mig del riu.”

En aquest context, l’Ajuntament continua treballant per elaborar el catàleg de simbologia feixista que queda a la ciutat per complir la llei de memòria històrica, una llista per a la qual no concreten data definitiva.

Pagat per excombatents

Coincidint amb l’aniversari de la consulta, el setmanari L’Ebre ha tingut accés a una carta que, el 1964, la Delegación Provincial de Ex-Combatientes va enviar als excombatents per reclamar aportacions econòmiques per finançar el monument. El règim va fer una crida explícita als excombatents de l’exèrcit franquista, és a dir, als guanyadors de la Guerra Civil Espanyola. La carta justificava la demanda d’implicació apel·lant a la condició com a “forjadors” de l’Espanya franquista, sense exigir cap quantitat mínima.

S’ha documentat que la institució la Diputació de Tarragona –que va encarregar el monument a Lluís M. Saumells– i 134 municipis del Camp i l’Ebre també el van sufragar.

LA FRASE

Hi ha dificultats jurídiques, en la mesura que hem d’actuar sobre una propietat no municipal
Ferran Bel
alcalde de tortosa

LA XIFRA

68
per cent de tortosins són els que van votar i apostar per mantenir el monument i reinterpretar-lo.

Nou nom per a l’Institut Bau?

El claustre de professors de l’institut Joaquín Bau de Tortosa ha decidit impulsar el canvi de nom del centre. Així ho van acordar a l’última reunió, i ara han elevat la proposta al consell escolar del centre, que haurà de prendre la decisió de continuar la tramitació. Segons expliquen, és el consell escolar qui ha de decidir si l’institut comença a fer els passos per sol·licitar el canvi de nom del centre. Hi són representats, a més del professorat, els col·lectius de pares, d’alumnes i personal administratiu de l’institut. Si la proposta tira endavant, hauran de comunicar-ho a l’Ajuntament i, en acabat, als serveis territorials d’Ensenyament, que serien els que haurien de validar la sol·licitud. A hores d’ara els professors no han volgut posar cap nom alternatiu al damunt de la taula, ja que consideren que, en tot cas, aquesta decisió l’ha de prendre el consell escolar. Ara fa dos mesos, el ple de l’Ajuntament va acceptar la moció presentada pel grup municipal de la CUP-AE amb què van reclamar el canvi de nom de la plaça dedicada a Joaquín Bau, alcalde de la ciutat durant la dictadura franquista. La tramitació continua oberta a l’espera de trobar un nom alternatiu a aquest espai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt