Societat

Tribunals

Cap víctima denuncia assetjament en els jutjats

El protocol contra vexacions en la carrera judicial només ha rebut consultes a Catalunya un any després de la seva aplicació

El TSJC tornarà a difondre el procediment, que és confidencial

El protocol d’actuació contra l’assetjament sexual, per raó de sexe, discriminatori i contra totes les formes d’assetjament i violència en la carrera judicial va ser publicat en el BOE el febrer del 2016 i tres mesos després va entrar en vigor. En el primer any de vigència, cap víctima a Catalunya –pot ser un jutge o una jutgessa, però també una advocada o una funcionària– no ha demanat que s’apliqui el procediment.

L’aplicació d’aquesta nova eina en la judicatura, i que transposa normativa europea, es realitza a través dels anomenats assessors confidencials en cada comunitat autònoma, que són jutges i jutgesses, que s’han ofert voluntaris per a aquesta tasca d’ajudar víctimes de vexacions, i que recentment el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha dotat de formació amb una psicòloga.

La magistrada del jutjat d’instrucció número 14 de Barcelona Cristina Ferrando va ser escollida com l’assessora confidencial per aplicar el protocol a Catalunya. Ferrando admet que en aquest temps només ha rebut consultes i que no ha hagut d’aplicar el procediment, que és del tot confidencial. És per això que el Tribunal Superior de Catalunya (TSJC) tornarà a fer una nova difusió del protocol entre la tota judicatura, i que empara també els jutges de pau i els integrants de l’escola judicial.

“Està molt bé que existeixi aquest protocol en la judicatura i hauria d’estar en tots els àmbits laborals”, afirma Ferrando, que afegeix: “No es tracta de perseguir delictes, que per això tenim el codi penal, sinó d’intentar evitar situacions en què la víctima se sent vexada i humiliada.” Són situacions al marge de les que recull el règim sancionador que té la judicatura quan un magistrat és desconsiderat amb un col·lega o no compleix el règim de treball.

Per exemple, es podria donar el cas d’una advocada que se sent força incòmoda cada cop que va al despatx d’un jutge i aquest li fa comentaris obscens. Aquesta lletrada podria demanar que s’apliqui el protocol. En el cas de Catalunya, la magistrada Ferrando mantindria una entrevista amb la víctima i després comunicaria al suposat agressor que el seu comportament no és ben rebut. “Tot és oral, molt àgil i el confident no ha de donar compte a ningú”, assegura Ferrando. És a dir, l’òrgan de govern dels jutges ha de ser informat del nombre de casos atesos, però res més. Fins i tot, si l’assetjament va a més i la víctima decideix presentar una denúncia, res del que s’hagi explicat a l’assessor no es pot usar en un jutjat. Ferrando conclou que “és una eina útil per poder ajudar i reconduir solucions”, així com que la víctima no es vegi abocada a haver de demanar un canvi de destí per evitar l’assetjament.

El protocol recull exemples de conductes denunciables, que classifica en quatre àmbits d’assetjament:

Sexual

Contacte físic innecessari, fregaments, copets, observacions desagradables, acudits o comentaris sobre l’aspecte, abusos verbals deliberats, invitacions compromeses, ús d’imatges pornogràfiques en la feina, gestos obscens, observació de la persona en llocs reservats, com els lavabos, demandes de favors sexuals i agressions físiques.

Per raó de sexe

Comentaris despectius envers les dones o dels valors considerats femenins, i en general comentaris basats en prejudicis de gènere; demèrit de la vàlua professional pel fet de la maternitat o la paternitat, conductes hostils envers qui –homes o dones– exercitin els drets de conciliació de la vida personal, familiar i professional, i menyspreu i aïllament de qui no es comporta d’acord amb els rols socials assignats al seu sexe.

Discriminatori

Comentaris o comportaments racistes, contraris a la llibertat religiosa, degradants de la vàlua personal o professionals de persones amb disminució, despectius cap a les persones madures o joves, i comentaris homòfobs i lesbòfobs.

Psicològic o moral

Deixar el jutge o jutgessa de manera continuada sense ocupació efectiva, o incomunicat; exigir-li resultats d’impossible compliment; accions de represàlia a qui planteja denúncies o demandes, o difondre rumors sobre la seva vida privada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES