Societat

festes i tradicions

trabucaires

Els trabucaires volen negociar la normativa nova

El sector protesta pel decret que regula l’ús festiu de la pólvora

Els canvis s’aplicaran a partir del proper gener

“La nova normativa està plena de tràmits administratius farragosos i, per nosaltres, que som associacions amb pocs membres, ens ho posa complicat. Per tot això, el sector podria arribar a quedar aturat del tot.” Aquest és el vaticini que Antoni Moliné, president de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, fa sobre el futur immediat que espera a aquestes entitats del món del folklore català, a causa de l’entrada en vigor del decret que regula l’ús de la pólvora en festivitats.

Els trabucaires catalans es van reunir ahir a Taradell, en la Trobada Nacional, que va servir per exemplificar el seu malestar en relació amb la nova normativa estatal. Segons Moliné, és una normativa pensada per les fetes de Moros i Cristians del País Valencià, organitzades per entitats més nombroses i amb una infraestructura més forta per fer front a totes les exigències que ara tindran.

El que no preocupa els trabucaires catalans és l’obligatorietat de passar un curs formatius per a tots aquells que vulguin participar en les festes de la pólvora. L’any passat unes 300 persones, la majoria caps de colles, ja van participar en el primer curs formatiu que es va organitzar per al sector a la caserna de la Guàrdia Civil a Sant Andreu de la Barca, i aquesta tardor se n’espera fer la segona edició. Amb la nova normativa s’haurà d’acreditar que tots els participants en les festes de trabucaires han rebut la formació corresponent. A més, se’ls requerirà un certificat d’aptituds psicofísiques expedit per un centre acreditat.

Cantimplores

Una de les novetats que més incomoda els trabucaries és la que fa referència a les cantimplores amb què transporten la pólvora per fer les recàrregues durant la galejada. A partir d’ara, també queda regulada la quantitat màxima de pólvora que pot cremar cada trabucaire en una festa, un quilo, amb la possibilitat que en siguin dos, així com la recollida de la pólvora sobrant, entre altres coses.

LA FRASE

Fins ara no hi havia una normativa i s’actuava d’acord amb les autoritats i tot anava bé
Antoni Moliné
president coordinadora colles trabucaires

Un sol accident en els últims 35 anys de galejades

Antoni Moliné coneix al detall l’evolució de les festes dels trabucaires durant els últims 35 anys, perquè aquest és el temps que fa que en presideix la Coordinadora. Durant aquest temps, només s’ha produït un accident i és el que va tenir lloc l’any passat a Ripoll, quan tres integrants de la colla de Berga i Castellar del Riu van resultar ferits. El president dels trabucaires explica que a Catalunya sempre s’ha funcionat amb molt bona entesa amb totes les administracions implicades, la delegació del govern espanyol, la Guàrdia Civil, entre d’altres, i lamenta que en la redacció de la nova normativa no se’ls hagi tingut en compte. Com que el text no entrarà en vigor fins al proper 1 de gener i ara es troba en un període d’adaptació, els afectats tenen l’esperança que encara puguin negociar la manera com s’aplicarà la normativa nova. Els trabucaires tenen el compromís de la delegació del govern espanyol de fer d’intermediari amb el ministeri, però això encara no s’ha produït. La pretensió és tractar-ho en una comissió on estigui representat el govern espanyol, el català, la Guàrdia Civil i els trabucaires.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES