Societat

alerta d'incendis

Màxima alerta per l’alt risc d’incendis la nit de Sant Joan

Interior demana màxima precaució en una de les nits més perilloses de l’any

Es recorda respectar les normes en tirar petards i que només es cremi fusta a les fogueres

“Tenim un elevat risc d’incendi forestal i qualsevol element pot provocar un foc que es propagui amb rapidesa.” Ho va dir ahir el conseller d’Interior, Jordi Jané, en la presentació del dispositiu especial per a la revetlla de Sant Joan, un dels moments més perillosos de l’any, i més aquesta vegada, amb tants dies de temperatures altíssimes i sense ploure. De fet, el mes de juny ja ha registrat set dies “extremadament càlids”, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que preveu que les temperatures s’intensifiquin els pròxims dies i toquin sostre el cap de setmana, amb màximes de 30 i 33 graus al litoral, 36 i 39 graus a l’interior, i la possibilitat d’arribar als 40 a Lleida.

Els Bombers de la Generalitat reforçaran la nit del 23 al 24 amb uns 170 bombers els parcs i les sales de control per fer front a la revetlla. Les autoritats van demanar ahir prudència i responsabilitat a tothom i, sobretot, que es respecti la normativa de tirar petards; un dels punts més importants és que no es pot llançar cap petard a menys de 500 metres d’una zona boscosa.

La distància entre on es tiren els petards i els cotxes i les façanes ha de ser de 15 metres. També es recorda que cal demanar permís per fer fogueres i que només es pot cremar fusta o coses que deixen brasa.

“Respectar la distància de llançament de coets a prop de massa forestal és importantíssim”, va dir ahir el conseller, que va recordar que, en els últims sis anys, 95 incendis van ser causats per coets i, d’aquests, 55 es van produir durant la nit de Sant Joan. “Per tant, estem parlant d’una possibilitat real”, va advertir Jané.

El titular d’Interior va presidir ahir, amb caràcter d’urgència, el comitè tècnic del pla Infocat, que va concloure que avui s’activarà el Procicat per l’onada de calor en fase d’alerta. El director de Protecció Civil, Joan Delort, va demanar “molta precaució en l’ús del material pirotècnic”, especialment, va dir, “els coets i els fanalets voladors, que se saben on els fem volar però no on cauran”.

Delort va recomanar prudència a la platja, on cada any va més gent a passar la revetlla. “Cal evitar entrar a l’aigua”, va dir. En tot cas i per a qualsevol incidència, sigui per un foc, per una indisposició a la platja o per un incident a la carretera, la Generalitat va recordar ahir que cal trucar al telèfon d’emergències 112.

LA XIFRA

500
metres
de distància hi ha d’haver entre el lloc on es tiren petards i qualsevol zona forestal.

500.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona

Divendres és el típic dia que si has d’agafar el cotxe i no surts amb temps pot passar que hagis d’acabar menjant la cosa de Sant Joan a la carretera. El Servei Català de Trànsit ha previst que més de mig milió de vehicles surtin la tarda de divendres només de l’àrea de Barcelona per anar a passar la revetlla i el cap de setmana fora. Les carreteres de la costa es preveu que siguin de les més transitades. Per fer front a aquest èxode i que no hi hagi possibles incidents el SCT reforçarà el dispositiu dels Mossos. Interior, en tot cas, recorda que en una nit com aquesta s’ha d’anar molt en compte si es beu alcohol. També que no es pot combinar el consum de drogues amb la conducció i que es moderi la velocitat, en una nit –i matinada!– de màxim trànsit. Rodalies de Catalunya, de la seva banda, ha anunciat que incrementarà la seva oferta de transport amb motiu de la revetlla. Els reforços s’iniciaran la nit de divendres, dia 23, per facilitar el desplaçament per celebrar la revetlla, i fins dissabte, dia 24, s’oferiran 10.500 places addicionals que ampliaran la capacitat habitual dels combois que enllacen amb les poblacions costeres del Garraf i les localitats de la costa de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs