Societat

Comerç

Es busca quiosquer

A finals de juliol tancarà el quiosc de premsa de la rambla de les Davallades de Vic, un dels més cèntrics

A la ciutat només en quedaran quatre d’oberts, els únics que hi haurà a tota la comarca d’Osona

Dels quioscos de premsa aviat només en quedarà el record nostàlgic. A finals del mes de juliol, un dels més cèntrics de Vic, el que hi ha a la rambla de les Davallades, abaixarà la persiana definitivament. No serà el primer ni, per desgràcia, l’últim a fer-ho, perquè les vendes de diaris pels canals tradicionals hi empenyen. La responsable del quiosc ens explica en una conversa informal que fa temps que no li surten els números. “Les distribuïdores t’exigeixen igual, i si has de pagar per treballar, val més deixar-ho”, diu. No és l’inconvenient d’obrir de dilluns a diumenge –excepte tres festius a l’any– el que l’ha fet desistir, sinó la poca clientela que s’acosta a buscar un diari o una revista i el perfil de comprador que té. “Hi ha gent que fa trenta anys que ve cada dia a comprar el diari, però és gent molt gran i molts ja s’han anat morint.” “El comprador més jove que tinc té com a mínim 50 anys”, comenta amb un punt de resignació.

A banda d’un emplaçament immillorable –a un cop de roc de la plaça Major–, al costat hi té una parada de bus urbà, circumstància que afavoreix el trànsit de veïns. “Sí, per aquí hi passa molta gent, però precisament fan això: passar per davant i per darrere”, comenta. Encara si algú s’atura és per comprar alguna revista especialitzada, per exemple de ciclisme, que ara està de moda, però fins i tot en aquest cas hi ha qui desisteix després de preguntar-ne el preu: “La gent s’ho pensa dues vegades quan els dius que val quatre euros.” Per internet la informació surt de franc i els quioscos s’han convertit, últimament, en punts de recollida del diari dels subscriptors. I ho corroborem quan ens ensenya el munt de diaris que tenen el nom del destinatari anotat, clients que hauran de buscar un altre punt de recollida diària. Per això fa temps que en aquest quiosc de Vic, que ha passat de pares a filla, mediten què faran. “El problema és que no hi veig cap sortida”, diu ella, decidida a tancar i a buscar-se una altra feina.

Quatre a la ciutat

Si ningú hi posa remei, doncs, i seguint els passos d’altres ciutats, a partir del mes d’agost a Vic només quedaran oberts tres quioscos: el de la rambla de l’Hospital, el de la rambla del Passeig i el de la plaça de la Divina Pastora, a més a més del de l’estació d’autobusos, que és privat. L’aritmètica diu que tocarà un quiosc per cada 10.821 vigatans i, per extensió, els quatre que quedin seran els únics que donaran servei a la població d’Osona, a uns 155.000 habitants. Des de l’Ajuntament de Vic han explicat a aquest mitjà que si hi ha persones interessades a ocupar-se del quiosc de la rambla de les Davallades i presenten una instància, s’estudiarà si es fa una nova licitació o no. Es busquen valents que ho intentin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró