Societat

Societat

Creen un servei per a nois jutjats per violència familiar

Justícia Juvenil adapta un pis a Barcelona i al centre Montilivi a Girona per acollir menors castigats a la mesura de convivència en grup educatiu, inexistent fins ara

Els jutges ho reclamaven

La mesura de convivència en grup educatiu és recollida en la llei del menor i els jutges la imposen, especialment, en casos de joves amb entorns familiars violents i que han exercit accions contra els seus progenitors o cuidadors, fenomen conegut per violència filioparental. A Catalunya, però, tot i els reclams dels jutges de menors, el Departament de Justícia no ha pogut oferir aquest recurs fins l’abril passat, quan ha adaptat un equipament concret.

Actualment, hi ha 1.667 menors amb mesures educatives per haver comès algun delicte, la majoria estan en medi obert i 253 en centres educatius. Pel que fa a casos relacionats amb la violència filioparental, els jutges de menors de la demarcació de Barcelona van registrar 116 assumptes el 2016, i en 21 van imposar la mesura de convivència en grup educatiu (família o persona), dotze més que l’any anterior.

La directora general d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, Pilar Heras, admet que els jutges de menors catalans estaven força amatents perquè es dotés aquest servei educatiu. Finalment, s’ha adaptat un pis a Barcelona amb sis places que depèn del centre educatiu Can Llupià i disposa d’un educador per cada menor. A més, actualment s’estan fent obres al centre Montilivi de Girona, que ara és una unitat oberta amb vuit joves i que s’adaptarà per oferir també la convivència en grup educatiu. Pel que fa a Tarragona, Heras exposa que “es treballa força bé” amb entitats del territori per realitzar aquesta mesura educativa amb menors i que, per tant, no es canviarà.

Justícia Juvenil té set centres educatius repartits pel país, que van registrar una forta contenció amb la crisi dels darrers anys. Per exemple, la unitat terapèutica Els Til·lers té les dotze places ocupades. Es dona el cas que l’increment de patologies mentals en menors que han comès un delicte és constant i els jutges dicten cada cop més internaments terapèutics per a aquests joves infractors.

Programa especialitzat

La directora general explica que s’ha fet un programa “altament especialitzat” per atendre aquests joves amb conflictes familiars. El grup educatiu de Barcelona ha realitzat una formació sobre violència filioparental amb experts de diferents àmbits al Centre d’Estudis. A més, Heras precisa que s’ha fet un pla funcional per tractar la violència entre familiars, amb un equip multidisciplinari, per poder treballar amb els pares i els fills.

En aquests casos, l’educador és el responsable del menor que el jutge ordena separar un temps de la família, la majoria ben normals. “No són casos extrems, però cal allunyar-los de la família per poder tornar a restablir ponts. A vegades, el menor ha rebut abans”, declara Heras, que hi afegeix que han posat dos límits per acollir-los en aquest espai: que no tingui problemes greus amb les drogues i que no se li hagi diagnosticat una malaltia mental. L’educador ajuda el noi a canviar d’escola, a escollir extraescolars, el que calgui. Per això Heras advoca per “una major coordinació entre departaments perquè conegui els serveis i perquè –indica– molts cops treballem amb el mateix noi”.

LA XIFRA

116
assumptes
relacionats amb la violència filioparental van resoldre els jutges de menors al Barcelonès l’any passat.

LA FRASE

Ens hem de coordinar millor entre departaments perquè el menor conegui tots els serveis
Pilar Heras
directora general d’execució penal i de justícia juvenil


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES