Societat

municipal

la secessió de Batea

Vinyaters de Batea es revolten contra l’alcalde i no volen sortir de Catalunya

Els empresaris vinícoles presenten una instància a l’Ajuntament reclamant a l’alcalde la retirada d’una proposta “contrària a la realitat” i que deteriora la imatge dels seus productes

Tretze empreses vinícoles i agroalimentàries de Batea han reclamat formalment a l’alcalde, Joaquim Paladella, que retiri la seva amenaça de traslladar el municipi a l’Aragó com a resposta al que considera “discriminació” per part de la Generalitat. Els empresaris, majoritàriament propietaris de cellers, la principal activitat econòmica del poble, han presentat aquest dilluns al matí una instància davant l’Ajuntament en aquesta línia i recordant a l’alcalde que la difusió de la seva proposta els ha “perjudicat seriosament”. “S’ha començat a produir rebuig dels productes que comercialitzem i un deteriorament” de la seva “imatge”. Temen, a més, que un possible canvi en l’adscripció administrativa del municipi suposaria canvi substancials en la pertinença tant a la DO Terra Alta com a la DO Catalunya, sota les quals es comercialitzen els vins produïts al poble.

En el text de la instància, els empresaris no només discrepen obertament de la proposta de reassignació territorial de Paladella: remarquen que les seves declaracions mediàtiques i la dimensió aconseguida han “marcat una imatge exterior del nostre poble negativa i completament contrària a la realitat”. Un fet, afegeixen, que els “ha perjudicat seriosament”. Retreuen a l’alcalde, fins i tot, que no hagi complert la seva funció de “potenciar els recursos econòmics de la zona” i que no s’adapti “al sentir de la majoria del poble”.

“Diferents cellers han tingut queixes per part dels seus clients, dient-los que deixaran de comprar els vins de Batea, no de la Terra Alta sinó de Batea. La imatge que teníem com a productors de vins de qualitat ara és una altra, tenint en compte que el mercat català és el més important que tenim els vins de la Terra Alta. Són unes declaracions molt desafortunades: ens fa mal a la imatge, als clients fets d’un mercat català que és molt important, a la projecció dels vins i bodegues de la Terra Alta i de Batea”, subratlla Josep Arrufí, un dels celleristes bateans signant i president de la DO Terra Alta. A la instància s’han afegit Altavins Viticultors, Les Vinyes d’Andreu. Az-Azeytun, Comercial Querva, Pastisseria Barraca, Celler Rialla, Celler Jornou, Celler MAriol, Batevins, Vins la Botera, Vins Carpo, Passtiseria Carla i Vins Maijo.

La idea més estesa entre el sector vitivinícola local és que una part molt important de la feina que s’ha fet durant les últimes dècades per modernitzar i difondre la cultura del vi vinculada al territori, així com al nom del poble i la comarca, pot anar-se’n ara en orris només amb les declaracions de Paladella. Recorden que, de fer-se efectiva la seva proposta de traslladar el municipi a l’Aragó, quedaria totalment compromesa la situació comercial dels vins que es venen a través de la DO Terra Alta i la DO Catalunya. “Ni sabem com quedaria l’adscripció a la primera i, per descomptat, hauríem de renunciar a la segona”, alerten. Tot plegat, ha generat una profunda preocupació en un sector, recorda, que s’ha convertit en la DO amb major projecció de tot Catalunya i amb un ampli potencial de creixement. “No es pot especular amb el futur d’un sector agroalimentari que és la base de l’economia local i s’ha de tenir en compte l’impacte que poden tenir sobre el mateix certes decisions i accions polítiques”, argumenten.

La instància tancar reclamant directament l’alcalde una “rectificació pública” i que retiri la seva proposta, “tot reconeixent que el sentiment de la població no és en cap cas deixar de pertànyer a Catalunya”. També volen que emprengui “totes les accionis necessàries per pal·liar els efectes de la seva actuació”. Arrufí considera les declaracions són “desafortunades” i no reflecteixen la “realitat ni el treball” dels nostres pares sobre el vi, l’elaboració del vi i el treball a les nostres vinyes. “Personalment no ho entenc. El senyor Paladella ha estat un polític que ha fet coses molt bones a Batea però això li passarà factura. No tot val i ho hem de fer saber. Cal tenir una mica d’ètica política i personal”, ha assegurat, tot recordant l’esforç que efectua el sector en aquests moments per promoure la cultura del vi vinculada al territori i, al mateix temps, lluitant també contra fenòmens com la massificació eòlica a la comarca, precisament, un dels motius que addueix l’alcalde per plantejar la marxa de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport