Societat

Només el PP no fa costat a la llei del canvi climàtic

Els populars, contraris a “fulminar” les nuclears

Rull destaca que es tracta d’una norma pionera i de país

Només els diputats del Partit Popular al Parlament de Catalunya van quedar ahir al marge del vot afirmatiu que va aprovar amb una amplíssima, i avui dia gens habitual, majoria la llei del canvi climàtic, una norma amb què es pretén donar resposta als reptes del gran problema global que suposa el reescalfament del planeta. La nova norma desenvolupa diversos impostos, els ingressos respectius dels quals es destinaran a crear un fons en defensa del patrimoni natural i de biodiversitat.

A favor de la llei hi van votar els diputats del principal partit de l’oposició, Ciutadans, que, a través del diputat Sergio Sanz, va mantenir que no era el moment de la lluita partidista, sinó d’unir esforços per tal de fer front a un problema real. En canvi, des del Partit Popular, la diputada Marisa Xandri va justificar l’abstenció del seu partit criticant, entre altres aspectes, l’article de la llei que preveu tancar les centrals nuclears el 2027. “No es poden fulminar les nuclears sense tenir clar quin full de ruta es tindrà”, va dir.

Per la seva part, el conseller Josep Rull va destacar el fet que amb aquesta norma “Catalunya torna a ser pionera”. El conseller va assegurar que es tracta d’una llei de país, “no pel que s’hi diu sinó perquè és un repte planetari”.

Entre els impostos que la norma crearà hi ha el que gravarà les activitats econòmiques generadores de gasos que provoquen l’efecte hivernacle. Quedaran afectades les refineries de petroli i les plantes de gas, indústria metal·lúrgica, cimenteres, fàbriques de vidre i paper, indústria química, adoberies, grans escorxadors, instal·lacions ramaderes i instal·lacions per a l’eliminació de residus perillosos o mines. El tribut serà de 10 euros per tona de diòxid de carboni emès.

LA XIFRA

10
euros
per tona de diòxid de carboni emès serà el tipus impositiu d’un nou impost sobre activitats contaminants.

Les botigues ja poden obrir 75 hores a la setmana

El Parlament va aprovar ahir –gràcies als vots favorables de JxSí, Cs, PSC, SíQueEsPot i PP, i l’abstenció de la CUP– la llei de Comerç, Serveis i Fires, que amplia els horaris comercials a 75 hores (en lloc de les 72 actuals) setmanals i liberalitza les rebaixes, ja que permet que els comerciants siguin els que decideixin els períodes de rebaixes. La iniciativa estableix que els comerciants decidiran l’inici de les rebaixes, malgrat que preveu les temporades d’hivern i estiu com les habituals i que cada 30 de setembre el consell assessor de la Generalitat en matèria de comerç recomani les dates d’inici. A més, estableix els criteris perquè els municipis puguin acollir-se a la condició de turístics, regula les vendes per liquidació, de saldos o excedents i les activitats de promoció de les vendes. La llei prohibeix oferir i vendre productes o serveis mitjançant visites a domicili, trucades o missatges de telèfon si no han estat prèviament sol·licitats. A més, per primera vegada els comerços dedicats a la venda de productes d’alimentació podran instal·lar una zona de degustació al seu establiment, un espai que podrà ocupar fins a un màxim d’un 33% de la superfície total de la botiga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós