Societat

Municipal

Mestres i lluitadores a Torreforta

Uns veïns del barri tarragoní de Torreforta proposen que es dediqui la biblioteca i la plaça del centre cívic a l’escaquista Pepita Ferrer i a la militant antifranquista Pilar Pradells

Totes dues tenien en comú el treball per Torreforta

Un grup de veïns de Torreforta impulsa una campanya per nomenar la biblioteca del centre cívic del barri amb el nom de l’escaquista Pepita Ferrer Lucas i la plaça del Tarragonès –davant del centre– amb el de la militant antifranquista Pilar Pradells Sabaté. Els veïns van presentar al regidor de Cultura de Tarragona, Josep Prats, 623 firmes recollides. Sobre la biblioteca, Prats va emplaçar els veïns al 2018, quan l’equipament actual es traslladarà al Mercat de Torreforta i s’aprofitarà la inauguració per dedicar-la a Pradells. Pel que fa a la plaça, el regidor també veu de bon ull canviar-li el nom. Les dues propostes haurà de passar pel protocol de l’Ajuntament i ser ratificades pel ple.

Pepita Ferrer Lucas (Barcelona, 1938- Tarragona, 1993) va ser la primera jugadora d’escacs catalana i espanyola que va aconseguir la categoria de mestra internacional, un títol a l’abast de poques persones. Ferrer va ser campiona de Catalunya quatre vegades, d’Espanya en vuit ocasions i, el 1976, a Haifa, va obtenir la medalla olímpica de Bronze. Va jugar tres cops contra Garri Kaspàrov –va perdre una partida i va fer taules en les altres dues– i va fer taules en una altra de simultània a Tarragona contra Kàrpov.

Pilar Pradells Sabaté (Gandesa, 1924- Tarragona, 2006) va ser militant del PSUC i es va haver d’exiliar a França després de la guerra. Als anys 50 torna a Torreforta, on va treballar en la reorganització del PSUC i on va crear la primera cèl·lula comunista. Aprofitant que era agent comercial, va repartir propaganda clandestina. L’any 1975, va fundar la primera associació de veïns de Torreforta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró