Societat

Millores a l’Abric Romaní abans de més excavacions

L’Ajuntament de Capellades ha desviat una canalització que provocava humitats al jaciment

Dilluns s’iniciarà una nova campanya d’excavacions

Dilluns començarà una nova cam­pa­nya d’exca­va­ci­ons a l’Abric Romaní de Cape­lla­des, un jaci­ment des­co­bert a prin­cipi del segle XX però ana­lit­zat exhaus­ti­va­ment des del 1983 sota la direcció d’Eudald Car­bo­nell.

Abans de l’inici de la cam­pa­nya, aquests dies s’estan duent a terme les obres de tras­llat d’una con­ducció que porta l’aigua de la comu­ni­tat de regants cap a la Font de la Reina. Aquesta ins­tal·lació tenia pèrdues i pro­vo­cava pro­ble­mes d’humi­tats al jaci­ment de l’Abric Romaní. Amb l’actu­ació s’ha tret la cana­lit­zació fora del recinte del jaci­ment.

No serà la dar­rera millora a l’entorn del jaci­ment, segons el regi­dor de Cul­tura i Pro­moció Local, Àngel Sote­ras. Des de l’Ajun­ta­ment cape­lladí asse­gura: “Con­ti­nu­a­rem amb la repa­ració de bara­nes i pavi­ment, i la des­vi­ació de regue­res al llarg del recor­re­gut del Parc Pre­històric i la repa­ració de la tanca que el deli­mita.” Sote­ras hi afe­geix que han pre­vist altres millo­res que hau­ran d’espe­rar a l’aca­ba­ment de la cam­pa­nya d’exca­vació, per no inter­fe­rir-hi. L’objec­tiu final, segons el regi­dor, és “la pro­pera ober­tura del recor­re­gut del parc”, un pro­jecte que es va ini­ciar fa més d’una dècada i que té dife­rents espais a punt per obrir des de fa anys. L’Ajun­ta­ment de Cape­lla­des, amb la col·labo­ració de la Gene­ra­li­tat i la Dipu­tació, pre­veu obrir el Parc Pre­històric a curt ter­mini.

Noves exca­va­ci­ons

La cam­pa­nya d’exca­vació d’aquest any a l’Abric Romaní començarà el 7 d’agost i s’allar­garà fins al dia 31, amb la par­ti­ci­pació de més de 60 per­so­nes.

En aquesta ocasió, l’objec­tiu és apro­fun­dir en el conei­xe­ment d’un assen­ta­ment nean­der­tal de fa 60.000 anys. L’any pas­sat es va exca­var el sòl d’ocu­pació del nivell Q, que fins ara ha apor­tat més de 10.000 res­tes arqueològiques que han aju­dat a com­pren­dre com era la vida en comu­ni­tat dels nean­der­tals.

Eudald Car­bo­nell diri­geix les inter­ven­ci­ons, amb el suport de l’IPHES, la Gene­ra­li­tat, el govern esta­tal i l’Ajun­ta­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.