Societat

patrimoni històric

Sant Cugat repara el rellotge del seu monestir

Aturat des de l’abril passat, es tracta d’un dels més antics de Catalunya

La rehabilitació és més complexa del que es preveia i no tornarà a funcionar fins a principis del 2018

El rellotge més antic de Sant Cugat, i un dels més vells de Catalunya, és el que hi ha al monestir d’aquest municipi. Funcionava a la perfecció fins que va deixar de fer-ho, l’abril passat. Ara, el consistori es fa càrrec de reparar-lo perquè torni a marcar les hores amb exactitud.

Fa una setmana, els tècnics van començar a fer un primer examen per avaluar la densitat de les fustes que subjecten les campanes. Aquestes primeres proves han mostrat als tècnics que els elements de ferro forjat que subjecten les campanes a les bigues estan més deteriorats del que es preveia i, per això, les primeres tasques de rehabilitació consisteixen a substituir aquests elements. Paral·lelament, també rehabiliten els martells de ferro forjat. Durant aquesta primera intervenció, també s’aprofitarà per instal·lar una central horària electrònica amb un sistema automatitzat per al repic de campanes.

Posteriorment, s’entrarà en la segona fase de reparació, que consistirà a retirar el rellotge de ferro forjat per tal de restaurar-lo peça a peça amb l’objectiu que torni a assenyalar els quarts i les hores.

Segons ha informat el departament de premsa de l’Ajuntament de Sant Cugat, la restauració completa del rellotge del monestir es pot allargar ben bé mig any, perquè la rehabilitació d’aquest mecanisme tan antic és més laboriosa del que es preveia en un principi. Per tant, al consistori calculen que no estarà llest fins al primer trimestre de l’any que ve.

La millora del rellotge no té un pressupost tancat. El departament de premsa explica que durant la primera fase han detectat la necessitat de fer algunes feines addicionals amb què no hi comptaven. Per aquest motiu, ara per ara, “no es pot donar una xifra del cost total de la reparació que assumirà íntegrament el consistori”.

Aquesta actuació de reparació del rellotge està completament desvinculada de les altres que es puguin fer a l’entorn del monestir per a la recuperació d’aquest monument santcugatenc.

LA DATA

04.2017
L’abril d’aquest any,
el rellotge del monestir de Sant Cugat es va parar

LA FRASE

No es pot donar una xifra del cost total de la reparació
Departament de premsa
ajuntament de sant cugat

Un mecanisme amb molta història

La informació de què disposa el consistori indica que el rellotge és del 1789; tot i això hi ha esments d’un rellotge que se suposa anterior en actes capitulars, almenys des del 1649. Comptant que sigui del 1789, aquest rellotge no ha deixat de funcionar en més de dos-cents anys.

Es tracta d’un rellotge torre, mecànic, format per maquinària del rellotge i les dues campanes, dels quarts i les hores. La maquinària del rellotge té com a finalitat marcar els tocs dels quarts i les hores amb les campanes, sense estar vinculada a cap esfera ni agulles. El mecanismes és a la tercera planta del campanar i les campanes, a les dues torretes superiors.

Després de l’exclaustració, el 1835, el rellotge i el toc de campanes van ser atribuïts com a rellotge públic a l’Ajuntament. Ha estat aquests últims anys que persones de la societat civil vinculades a la parròquia s’han fet càrrec del seu manteniment. Una de les últimes persones que van tenir cura del rellotge va ser Francesc Vila Trabal, fins que va morir, el 1981. Va estar un temps sense funcionar, fins que un grup de persones, majoritàriament de la Penya Regalèssia, el van restaurar i el van electrificar, assumint-ne el manteniment fins al 1986.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona
societat

Prop de 200 persones, a la III Jornada Gironina de Recerca per Residents

girona
societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll