Societat

sanitat

L’Hospital de Mataró desenvolupa una pròtesi que es cargola directament al fèmur

L’implant millora la mobilitat, l’autonomia i la sensibilitat dels pacients al caminar

El servei de rehabilitació de l’Hospital de Mataró ha ideat un tipus de pròtesi per a persones amb la cama amputada per sobre del genoll -la majoria dels casos- que es cargola directament al fèmur a través d’un implant a l’os que sobresurt del monyó per connectar amb la cama ortopèdica. L’implant permet als pacients prescindir de l’encaix convencional exterior que s’agafa al monyó de la cama, eliminant així tots els problemes associats a aquest tipus de pròtesis, com la sudoració, dolors o desajustos en la fixació de la peça.

A més, la nova tècnica dota els pacients d’una major mobilitat, autonomia i, sobretot, sensibilitat. “Quan camines reps l’impacte directament al fèmur i saps si el que estàs trepitjant és gespa, sorra o asfalt”, explica Neus Pujolar, una de les pacients que s’ha sotmès a la prova pilot d’aquest nou enginy.

Ester Muela, una altra de les pacients de l’Hospital de Mataró que té implantat des de fa dos anys aquest tipus de pròtesi assegura que es va “emocionar” el primer dia que li van posar l’implant perquè després de nou any amputada va tornar a “sentir” el seu fèmur: “Vaig notar corrent per tota la cama. Va ser molt emocionant”.

Aquesta pacient assegura que el nou sistema també ha acabat amb el principal problema que li donava la pròtesi convencional, que era la sudoració del monyó i totes les complicacions que hi ha associades. “Abans caminava tres minuts i ja no podia més, em costava entrar al cotxe i queia perquè no notava què estava trepitjant”, afegeix.

Neus Pujolar també destaca les millores vinculades a les sensacions. “Saps el que trepitges i et dona més estabilitat. Camines més ràpid i et canses menys”, assegura. La pacient diu que el fet de guanyar aquest nivell de mobilitat i autonomia li permet caminar fins a deu quilòmetres sense complicacions excessives, quan amb l’altra pròtesi pràcticament no es movia.

L’enginy, batejat com a Keep Walking Advanced està ideat per l’equip de Rehabilitació de l’Hospital de Mataró i desenvolupat per l’empresa valenciana Tequir. Actualment el projecte està en la fase d’assaig clínic. Els primeres resultats són esperonadors i els responsables de l’Hospital de Mataró esperen que aviat es pugui incloure en el sistema públic de salut.

El cap del servei de rehabilitació de l’Hospital de Mataró, Lluís Guirao, detalla que el nou implant millorar el confort de l’encaix de la pròtesi i disminueix la transferència de càrrega directa a l’os, dota el pacient d’un major control de la pròpia pròtesi i dels malucs i, com destaquen els pacients, augmenta la sensibilitat.

Des del centre hospitalari avisen que la majoria d’amputacions al fèmur que es donen als països desenvolupats són conseqüència de malalties vasculars i es calcula que l’any 2050 es dupliquin el nombre de casos. Ara per ara, l’Hospital de Mataró és un dels quatre centres del món que implanten pròtesis connectades directament al fèmur.

A Catalunya, segons dades del registre del CatSalut, el nombre d’amputacions practicades va passar de 442 el 2015 a 633 l’any passat, el que significa un increment del 43% d’un any a l’altre. En concret, les amputacions de cama per sobre del genoll va passar de 64 el 2015 a 99 el 2016.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES