Societat

L’Abric Romaní aporta 12.000 restes neandertals

El jaciment arqueològic del municipi de Capellades ha reunit 5.000 restes d’eines de pedra i 7.000 restes de fauna de 60.000 anys d’edat

Ja s’han fer tres campanyes d’excavar el nivell

La trenta-cinquena campanya d’excavacions al jaciment de l’Abric Romaní de Capellades ha finalitzat amb la troballa de 12.000 peces arqueològiques de la vida domèstica dels neandertals. Els arqueòlegs han treballat durant tres anys al nivell Q, de 60.000 anys d’antiguitat i han reunit tot aquest conjunt de restes arqueològiques. En total, s’han trobat 7.000 restes de fauna i 5.000 restes d’eines de pedra.

Els arqueòlegs han determinat que les eines estaven produïdes de diferents matèries, com ara el sílex, el quars i la calcària. Gema Chacón, codirectora de l’excavació, especifica que “moltes estan relacionades amb les diverses activitats domèstiques realitzades a la cabana pels neandertals”.

Amb les restes de fauna que s’han trobat també han pogut saber que “són producte de les activitats de caça dels neandertals per a la seva alimentació i que està formada per ossos de cavalls, cérvols i cabres”, indica Palmira Saladié, també codirectora de l’excavació. L’Abric Romaní és un jaciment que destaca per la presència de fogars ben conservats. “Els més de 30 fogars excavats aquesta campanya ens permetran reconstruir l’espai domèstic del que va ser un grup familiar neandertal”, assegura Eudald Carbonell, director de les excavacions des de 1983.

L’excavació d’aquest espai domèstic, conservat de manera excel·lent, permetrà en els pròxims anys dur a terme estudis sobre la tecnologia, la caça, l’organització i, en definitiva, “sobre l’estil de vida d’aquests grups humans del Paleolític mitjà”, indica Palmira Saladié.

Durant la campanya de l’any vinent s’espera encetar el següent nivell de l’estratigrafia, l’R, d’uns 62.000 anys d’antiguitat.

LA XIFRA

12.000
peces arqueològiques
s’han trobat al nivell Q del jaciment al llarg dels últims tres anys.

El Museu del Neandertal, pendent

El projecte d’un Museu del Neandertal que divulgui l’alimentació dels neandertals encara està pendent de realitzar-se. Des de l’any 2000 s’ha parlat de diverses idees en relació amb el museu. De fet, el 2010 es va excavar un túnel entre el jaciment i el solar on està pensat que se situï, però no s’han fet més obres per avançar-ho. La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Capellades no renuncia al projecte però també admet que tampoc hi ha un calendari ni una previsió de quan construir-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La recollida selectiva a la Conca de Barberà frega el 80%

Montblanc
turisme

La Costa Brava es promociona per primera vegada al Canadà

girona
CALONGE I SANT ANTONI

Al·leguen contra la declaració del municipi com a zona residencial tensionada

CALONGE I SANT ANTONI

Ramaders reclamen una “millor gestió” dels ossos al Pirineu

Llavorsí

Alerta per pluges fortes a la Garrotxa i la Selva

girona

La Creu Roja detecta un estancament en l’entrada d’usuaris vulnerables

Tarragona
GIRONA / CASSÀ DE LA SELVA

CCOO denuncia que l’ICAM dona l’alta laboral en processos de recuperació

GIRONA

Primeres actuacions del pla per millorar la seguretat i la integració de les rieres

Terrassa

S’inicien les obres per convertir La Torre en un equipament públic municipal

ripoll