Societat

medi ambient

reciclatge

El reciclatge a la regió, 5 punts per sobre de la mitjana del país

El director de l’Agència de Residus avisa els municipis que separen menys la brossa que podrien ser penalitzats

Osona és la comarca central amb un major índex de recollida selectiva i l’Anoia és la que menys recicla

Les comarques centrals van situar l’any passat la recollida selectiva al 35,27%, un percentatge que se situa gairebé cinc punts per sobre de la mitjana catalana, que va ser del 30,41%. Ho va dir ahir el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, que, tot i això, va detallar que encara s’està lluny dels nivells que demanarà en els anys vinents Europa, motiu pel qual va avisar els municipis que menys reciclen que si no canvien el model seran fortament penalitzats.

Tost va llançar un “missatge als alcaldes” dels pobles que menys separen les deixalles. I és que Europa exigirà que el 2020 els municipis reciclin un mínim del 50% de la brossa, un percentatge que augmentarà fins al 70% el 2030. Per motivar-ho, l’ARC incrementarà el cànon que els ajuntaments paguen per cada tona de rebuig que va a parar a l’abocador amb la idea que reaccionin, ja que la pujada –que serà progressiva– es preveu forta: el 2018 el cànon ja passarà dels 30 euros actuals per tona als 35,60 euros, mentre que el 2020 el preu ja serà de 47 euros “i està previst que continuï augmentant”, va dir Tost. I hi va afegir: “A més, caldrà tenir en compte les sancions europees que cauran.”

L’encariment del sistema actual és el motiu principal que ha anat portant els ajuntaments a fer el canvi de model cap al porta a porta. I és que els índexs de reciclatge es capgiren com un mitjó quan s’obliga a la població a separar la brossa a casa i es retiren els contenidors dels carrers. I això es veu amb les dades del 2016 que ahir va presentar l’ARC, que indiquen que els municipis que més han reciclat –i que estaran exempts de multes i cànons– són els que han optat pel porta a porta.

La llista l’encapçala Tavèrnoles, amb un índex de recollida selectiva del 81,22%. Darrere hi ha Folgueroles (78,29%), Sant Vicenç de Torelló (76,58%), Taradell (72,90%) i Malla (72,11%). Tots són d’Osona, que lidera el rànquing amb una mitjana del 51,88%, que està 21 punts per sobre de la catalana. També queden per sobre el Bages, el Moianès i el Solsonès, mentre que l’Anoia és la comarca de la regió que menys recicla i l’única que queda per sota (23,48%). Tost, però, va dir que la situació a l’Anoia canviarà, ja que des del Consell Comarcal s’està treballant en un general cap al porta a porta.

LA XIFRA

50
per cent és
el percentatge de recollida selectiva que exigirà Europa el 2020; el 2030 arribarà fins al 70%.

Porta a porta o contenidors intel·ligents

El director de l’ARC, Josep Maria Tost, va indicar que els nivells que exigeix Europa només es poden complir amb dos models: el porta a porta o els contenidors intel·ligents, que són recipients permanentment tancats que només s’obren amb aplicacions mòbils o targetes individualitzades. Tant el porta a porta com els contenidors intel·ligents seran claus perquè el govern assoleixi l’objectiu d’implantar el pagament individualitzat del rebut.

La regió central va generar l’any passat 240.842 tones de residus, un 1,8% més que el 2015. Tost ho va atribuir a la recuperació econòmica, tot i que va apuntar que, per primer cop, “l’economia creix més de pressa que els residus”. El Moianès és la comarca que més en va generar –560 quilos per habitant i any– “per l’efecte del turisme”, mentre que Osona és la que menys –428,19–.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll
societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Gepec denuncia que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell continua combustionant

BOTARELL

El Chic Roses atribueix a un sabotatge les deficiències al local

roses
medi ambient

Falset aprova limitar les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

FALSET
successos

L’incendi de Vila-sana ha cremat gairebé 6 hectàrees de canyissar i ha afectat algunes espècies d’ocells

VILA-SANA
religió

Tres religioses podran oficiar exèquies als tanatoris de Barcelona

Barcelona

Nou projecte per recuperar pomeres resistents a la sequera

rocabruna