Societat

Societat

L’organització mundial OCDE avisa que Espanya tindrà dificultats per pagar pensions d’aquí uns anys

Les dones i els treballadors poc qualificats són els que patiran més les conseqüències

L’envelliment de la població, les dificultats per incorporar-se al mercat laboral i la poca estabilitat en els llocs de feina, claus d’aquesta situació

El ràpid envelliment de la població, sumat als problemes per incorporar-se al mercat laboral i mantenir una carrera professional de llarga durada, amenaça les perspectives dels futurs pensionistes espanyols, que patiran una creixent desigualtat, i que en el cas de dones i treballadors poc qualificats, dificultarà el cobrament de pensions decents en el futur, segons adverteix l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

Segons la institució internacional, Espanya es convertirà el 2050 en el segon país més envellit del ’club’ que agrupa les 35 economies més desenvolupades, només per darrere del Japó, amb una ràtio de dependència que aconseguirà les 76 persones grans de 65 anys per cada 100 en edat de treballar, aquells d’entre 20 i 64 anys, davant de l’actual proporció de 30 més grans de 65 anys per cada 100 persones en edat de treballar.

En el cas d’Espanya, l’OCDE subratlla la incidència especialment aguda de les dues “megatendències globals” que suposen l’envelliment de la població i les creixents desigualtats, particularment en el cas dels joves, que s’han vist especialment afectats per la recent crisi econòmica.

“Aconseguir carreres laborals completes i amb salaris adequats s’ha convertit en alguna cosa cada vegada més difícil en general i particularment en el cas dels joves amb nivells baixos de preparació”, assenyala l’OCDE en un informe sobre els desafiaments per a la igualtat que planteja l’envelliment.

En aquest sentit, l’organització amb seu a París assenyala que els joves espanyols s’han vist en desavantatge respecte de les generacions anteriors durant els últims 30 anys, patint dificultats més grans per accedir a ocupacions estables.

Des de mitjan 80 els espanyols d’entre 60 i 64 anys han vist créixer els seus ingressos un 25% més ràpid que els d’aquells treballadors d’entre 30 i 34 anys, una bretxa que doblega pràcticament la diferència del 13% registrada en el conjunt de l’OCDE.

Així mateix, la institució subratlla les substancials diferències observades a Espanya entre treballadors més o menys qualificats, mentre que persisteix la bretxa en treballs i salaris entre gèneres, amb més incidència entre les treballadores amb baixa qualificació.

“Garantir una pensió decent serà particularment difícil per als treballadors de baixa qualificació i les dones, que sovint abandonen el mercat laboral per cuidar dels seus fills i després dels seus pares”, apunta l’OCDE.

A més, l’organització assenyala que la desigualtat dels futurs pensionistes també es veurà exacerbada pel sistema en vigor, que vincula estretament les prestacions rebudes amb les contribucions realitzades. “Espanya no compta amb fortes xarxes de seguretat que redistribueixin els ingressos de les pensions, al contrari que molts altres països de l’OCDE, que disposen de mecanismes per complementar les pensions vinculades als ingressos previs”, afegeix l’OCDE.

Males previsions també a nivell global

A nivell global, l’OCDE alerta que els joves viuen avui “un món molt diferent”, ja que els ’baby boomers’, nascuts entre el final de la II Guerra Mundial i principis dels 60, s’han beneficiat d’un període sostingut de creixement econòmic, mentre els pertanyents a la ’Generació X’, que avui tenen entre 35 i 50 anys, ja no poden assumir que viuran millor que els seus pares quan siguin grans.

Per la seva banda, els anomenats ’Millennials’, aquells que han aconseguit l’edat adulta a partir de l’any 2000, s’han vist particularment afectats per la Gran Recessió, veient així reduïdes les seves perspectives d’estabilitat laboral.

D’aquesta manera, la idea d’”una feina per a tota la vida” ja no resulta un escenari realista, afegeix l’OCDE. “Les generacions més joves s’enfrontaran a riscos més grans de desigualtat que els jubilats actuals, adverteix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona