Societat

societat

Un 39,5% de les persones que van a Càritas no tenen un habitatge en condicions

L’entitat detecta entre els beneficiaris famílies que han d’ocupar pisos

Un 28,8% són treballadors pobres que malgrat la feina no cobreixen les necessitats bàsiques

Augment del nombre de persones que viuen al carrer o en un habitatge que no està en condicions, augment del de treballadors que, tot i tenir una feina, no poden cobrir les necessitats bàsiques i augment de joves menors de 18 anys que no poden fer una vida autònoma.

Aquests són tres dels “elements preocupants” que destaca la memòria 2016 de les 10 Càritas Diocesanes amb seu a Catalunya que es va presentar ahir. El balanç de l’entitat de l’Església torna a posar alertes en la precarietat de bona part de la població: Càritas va atendre 360.604 persones, un 4,7% més que l’any 2015.

“És una realitat preocupant –va advertir el president de Càritas Catalunya, Francesc Roig–. Tot i que hi ha qui insinua una sortida de la crisi, les persones que primer hi van entrar encara no en veuen cap, de sortida.”

Roig va lamentar la pobresa hereditària i les persones que se’n surten, però que al cap d’un temps tornen a dependre de Càritas. “No ha de ser només una preocupació de les entitats. És una corresponsabilitat de tothom”, va afirmar.

Viure al carrer o al cotxe

Tot i que la dificultat d’accés a un habitatge en condicions no és cap novetat, sí que la memòria evidencia que el problema s’agreuja. Així, un 39,5% de les persones que arriben a Càritas no tenen un lloc on viure en condicions. Un 14,4% sobreviuen al carrer, en un cotxe o en una antiga fàbrica en ruïnes (l’any 2015 eren un 8%); un 9,5%, en una habitació de relloguer; un 7,6% estan a casa de familiars o amics sense pagar; un 4,8%, acollides per una entitat social (l’any anterior eren un 2%), i un 3,2%, en un habitatge ocupat.

És el primer cop que en la memòria surt la modalitat d’“ocupació”. “Fins ara havia estat insignificant, però les famílies desnonades es veuen abocades a ocupar per no quedar al carrer”, va indicar el responsable de comunicació de Càritas Catalunya, Luis Miquel Luna, que va recordar la falta de parc de lloguer social i també va lamentar la “burocràcia lenta” amb què topen moltes persones que demanen ajudes per al lloguer.

I, amb l’habitatge, un altre tema preocupant és el de la feina. “Tot i que s’han generat nous llocs de treball, aquests són molt en precari”, va advertir Luna. Així, un 28,8% dels usuaris de Càritas en edat laboral estan treballant i continuen necessitant suport per arribar a final de mes. “Són persones atrapades en contractes precaris i mal pagats , sense capacitat de sortir de l’exclusió”, va insistir la responsable de relacions institucionals, Anna Roig. Va explicar el cas d’una dona que té un contracte de 10 hores setmanals i que en fa 20.

LES FRASES

5.883
persones refugiades
va atendre Càritas l’any passat. El primer origen va ser Hondures (3.802 persones).
12.242
voluntaris
tenen les deu Càritas de Catalunya. Un 71% són dones i un 57% tenen més de 61 anys.
1.148
empreses
van col·laborar amb Càritats l’any passat. Menys que el 2015, que van ser 1.717.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró