Societat

Educació

Una escola per a tothom

Ensenyament aprova el nou decret de l’escola inclusiva, que garanteix que gairebé tots els alumnes amb necessitats educatives especials estudiïn en centres ordinaris

Els sindicats alerten que calen molts més recursos per aplicar la llei

L’escola inclusiva és el gran aglutinador de consensos en el món de l’educació. Tothom se la posa a la boca i assegura que és el camí a seguir, però el cert és que el sistema educatiu és encara lluny de garantir aquest ideal i el decret en vigor fins ara, de l’any 1997, s’havia quedat desfasat.

El Departament d’Ensenyament va aprovar dimarts el nou Decret de l’atenció educativa a l’alumnat en el marc d’un sistema educatiu inclusiu després d’una gestació difícil, amb tres anys de negociacions i diversos esborranys. Finalment, el govern ha tirat pel dret i ha aprovat un document que regula l’atenció educativa de tot l’alumnat i no únicament el que presenta necessitats educatives especials (NEE).

L’objectiu és garantir una escola que no exclogui ningú, de manera que, com a criteri general, tots els alumnes amb necessitats educatives especials s’escolaritzin en centres ordinaris. Només de forma excepcional, les famílies podran sol·licitar l’escolarització en un centre d’educació especial si l’alumne té una discapacitat greu o severa.

El decret afecta tots els alumnes fins a l’etapa educativa postobligatòria i estableix tres tipus de suport: universal, addicional i intensiu, segons va explicar la directora general d’Educació Infantil i Primària, Carme Ortoll. El suport universal s’adreça a tots els alumnes i el duen a terme els professionals que ja hi ha als centres. Inclou aspectes com ara l’orientació, la tutoria, l’avaluació i la personalització dels aprenentatges. Els suports addicionals estan pensats per als alumnes en situació de vulnerabilitat o amb circumstàncies personals singulars i els apliquen els docents amb l’orientació dels mestres d’educació especial. Un exemple d’aquests suports són les aules d’acollida, el suport escolar personalitzat i mesures d’acció tutorial específiques. Es calcula que se’n beneficiaran el 15% dels estudiants. Les mesures intensives són actuacions extraordinàries adaptades als alumnes amb necessitats educatives especials –prop d’un 5% dels alumnes– i les apliquen professionals d’educació especial, orientadors o especialistes en audició i llenguatge. Disposen de la participació dels suports intensius per a l’escolarització inclusiva (SIEI), les unitats d’escolarització compartida (UEC) i els programes d’aules integrals de suport (AIS). Aquestes mesures i suports comporten l’elaboració d’un pla de suport individualitzat.

El pla preveu una inversió de 141,9 milions d’euros en quatre anys i inclou també aquells alumnes que han acabat l’ESO sense aconseguir el títol a qui s’ofereix la possibilitat d’obtenir el graduat o el títol professional bàsic amb la creació de centres de segona oportunitat. També ofereix als alumnes de batxillerat itineraris flexibles adaptats als seus ritmes d’aprenentatge i itineraris de formació específica per als alumnes amb NEE entre 16 i 20 anys amb una discapacitat lleu o moderada i que no poden seguir l’FP ordinària. La Plataforma Ciutadana per una Escola Inclusiva va valorar de forma positiva el decret, tot i les mancances. Pels sindicats d’ensenyament, com ara CCOO, el text queda curt perquè no inclou àmbits com ara l’educació per a adults o de 0 a 3 anys i no té en compte que les retallades dels últims anys, les altes ràtios i la temporalitat dels docents fan molt difícil aplicar un pla tan ambiciós.

141,9
milions
d’euros és la inversió prevista en quatre anys del decret de l’escola inclusiva.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Entitats i plataformes es manifesten demà contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA