Societat

Baixa un 6% el nombre de nenes en risc d’ablació

L’observatori que lluita contra la mutilació genital alerta que la pressió policial fa que tornin als seus països

En el conjunt de l’Estat hi ha actualment prop de 70.000 dones procedents de països on es practica la mutilació genital femenina. Segons la darrera actualització del mapa d’a-blació presentat ahir per la Fundació Wassu de la UAB, 18.396 són menors de 14 anys, de les quals 6.295; és a dir, una tercera part, resideixen a Catalunya. D’aquest total, 3.569 resideixen a la demarcació de Barcelona; 1.409, a la de Girona; 809, a la de Lleida, i 508, a la de Tarragona.

El mapa s’actualitza cada quatre anys i tot i que la xifra encara és alta, s’aprecia una reducció de 400 nenes respecte de l’any 2012, cosa que representa una davallada del 6%. Aquest decreixement és interpretat com “una mala notícia” per la directora de la Fundació Wassu-UAB, Adriana Kaplan.

Kaplan, que també és professora del departament d’Antropologia Social i Cultural de la UAB, opina que han estat les actuacions policials tant a Girona com a la Regió Metropolitana Nord, les que han “han impactat en les comunitats”, que han optat per enviar les nenes als seus països d’origen. Kaplan assegura que al CAP de Torreromeu, a Sabadell, que treballa des de fa temps per intentar prevenir aquesta pràctica ancestral, “han detectat que han marxat mares amb fills i que moltes nenes ja no tornen”.

Kaplan, que fa dècades que treballa amb les comunitats a Gàmbia, Tanzània i més recentment al Senegal, critica que Catalunya sigui “l’única comunitat” on actua la policia sense que hi hagi una tasca preventiva prèvia. “La Generalitat té un protocol que se salta ella mateixa. La dotació per al tema de la mutilació és zero”, denuncia aquesta professora, que és també assessora de l’OMS en la lluita mundial contra l’ablació femenina. “Si es fa prevenció en algunes zones és perquè hi ha ajuntaments com ara el de Badalona, Sabadell o Santa Coloma amb sensibilitat que hi estan treballant”, assegura Kaplan.

Des de l’any 2008 al 2016 els Mossos han fet 357 actuacions de retirada de passaport de famílies que volien viatjar a l’Àfrica. Kaplan assegura que actuen en casos on fins i tot la dona firma un compromís preventiu. “S’estan comenten delictes uniformats”, assegura Kaplan.

Després de Catalunya, les comunitats amb més nenes en risc d’ablació són la comunitat de Madrid, amb 2.128 nenes menors de 15 anys, i Andalusia, amb 1.741 nenes. Però les regions amb major creixement en els últims anys han estat el País Basc i el Principat d’Astúries, on l’increment en els últims quatre anys ha estat del 64% en tots dos casos.

Prohibeixen a dues menors sortir del país

L’Audiència de Lleida ha prohibit sortir del territori espanyol, fins que no compleixin els 18 anys, a dues germanes de 2 i 9 anys de la Segarra per risc d’ablació. La sala ha desestimat el recurs presentat pels pares contra la resolució del jutjat de primera instància 1 de Cervera, que havia acordat aquesta mesura per evitar que les menors poguessin ser víctimes d’una possible mutilació genital. El jutjat va prendre aquesta decisió després que els professionals del centre educatiu, on estudia la nena de 9 anys, alertessin els serveis socials d’aquesta possibilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró