Societat

SERGI ALÓS

GERENT DE CAGANER.COM DE TORROELLA DE MONTGRÍ

“Els caganers que destaquen són els de Puigdemont, Trapero i Rufián”

L’empresa de Torroella sorprèn cada any amb personatges nous; aquesta temporada el caganer del president Puigdemont està sent un èxit de vendes fora de Catalunya

L’empresa Caganer.com, amb seu a Torroella de Montgrí, fa quinze anys que converteix personatges populars en caganers. Aquest cop el caganer del president Puigdemont és la figura més venuda arreu de l’Estat espanyol. Com s’explica, això?
És una sorpresa majúscula perquè, amb tot el que tenim en el món de la política, que el president Puigdemont sigui el més venut, i no només aquí a Catalunya, sinó a tot Espanya, és insòlit. A tots aquells clients que tinc propers o que hi tinc conversa, sempre els dic el mateix: “Això s’ha de vendre no com un personatge de mofa, sinó tot al contrari, és un honor cap a la persona que nosaltres fem”, i així ho hem dit sempre i sempre ho defensarem. Els clients em diuen que sí, que ja ho saben, que ja ho entenen, i fins tot algun m’ha dit: “Es que este señor, con dos cojones, está haciendo algo que no está haciendo nadie en mucho tiempo”, i així, d’expressions com aquesta, unes quantes. A Madrid, a la Plaza Mayor, una parada que des de ja fa molts anys ens compra el gènere, també ens va fer una comanda ja de partida demanant el caganer Puigdemont. Ni Rajoy, ni Albert Rivera, ni Pedro Sánchez. D’aquests ja en van demanar les quantitats normals, però de Puigdemont en van demanar unes quantitats supletòries que el primer dia ja van esgotar i ara hem preparat 80 referències més de Puigdemont perquè les tinguin ja aquesta setmana, perquè tenen encàrrecs. És una cosa una mica xocant i sorprenent. Però el de la parada ja diu que la gent el vol.
Durant tots aquests anys n’heu fet molts, de personatges. Quin ha estat el més popular?
Cada any hi ha algun personatge destacat. Hi va haver un any que va ser el Bob Esponja, un altre que va ser Messi, Obama... L’any passat va ser el Trump i aquest any, si no és que canvien molt les coses, de moment és el Puigdemont. Hem de veure el dia 20 què passa, si som capaços de fer que el nostre caganòmetre encerti les eleccions com va fer amb Donald Trump, o no.
Què és el ‘caganòmetre’? Com funciona?
És una manera de mesurar les enquestes a partir de la compra impulsiva del client. L’any passat, el dia abans de les eleccions als EUA, al periodista de The New York Times que em va preguntar qui creia que guanyaria, li vaig dir que políticament no em mullaria però que, segons el meu caganòmetre –es va posar a riure i li vaig explicar que el caganòmetre és online, a la pàgina web, on es veuen les vendes dels personatges–, Hillary Clinton anava molt forta, però que se li va acostar Trump i les dues últimes setmanes la va superar. Així doncs, li vaig dir que segons el caganòmetre l’endemà guanyaria Trump. I així va ser.
Quins altres polítics heu tret, aquest any?
Molts... Tenim l’Anna Gabriel, en Rufián, els presos polítics, els Jordis... Hem tret 45 novetats i dins d’aquestes 45 sempre en despunten dues o tres, com aquest any Puigdemont, Trapero, Rufián... Entre d’altres, perquè segurament per aquí al mig també hi haurà en Trump... i això que tot just acabem de començar la fira, només fa una setmana.
En tots aquests anys també hi ha hagut algun cas polèmic, com el del caganer de la Moreneta. N’heu tingut algun altre, així?
No, no n’hem tingut cap altre. Sempre diem el mateix: si a algú no li agrada la seva figura o personatge, nosaltres el retirem del mercat i ja està, no tenim cap problema.
En aquell cas, es van arribar a querellar contra vosaltres?
Sí, però no va produir cap efecte, es va retirar del mercat i ja va estar.
Quina producció feu cada any en global?
Depèn de l’any i la temporada. Entre 30.000 i 50.000, depèn del que tirin els personatges. De totes maneres, el caganer més venut en cada edició és el típic tradicional, del qual en tenim setze mides diferents. No en parlem gaire, però al final el més venut és aquest. De fet, tots els altres personatges es fan perquè es vengui aquest. Tota la resta és un disseny de màrqueting per donar a conèixer el caganer tradicional arreu del món.
Ara que diu arreu del món, per què interessa el caganer fora de Catalunya?
Més que els caganers fora de Catalunya, l’important és que el client, quan arribi a Barcelona, sàpiga que ha de comprar una cosa tradicional catalana. Per aquest motiu des del 2007 vam fer una estratègia d’empresa de sempre de fora cap a dins, de poder comunicar a través dels personatges internacionals: Obama, Lula, la reina d’Anglaterra, etc., perquè la gent rebés la notícia però després, quan vinguin a Catalunya, sàpiguen que han de comprar la figura d’un caganer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER