Societat

El 155 col·lapsa també l’acollida de menors estrangers

La Dgaia va demanar accions urgents al Ministeri de Sanitat fa setmanes i encara no ha rebut cap resposta

Els joves sols ja no ocupen espais de l’Institut Forense

El mes passat van arribar a Catalunya 222 menors estrangers no acompanyats (MENA). Malgrat el fred, ha estat el mes de l’any que més n’han arribat i s’ha confirmat així que és una tendència a l’alça que no s’atura. Són nois (95%) procedents del Marroc (68%), de 15 o 16 anys (77%) i amb el somni d’arribar a Europa per treballar. Sense comptar els que vindran al desembre, aquest 2017, amb un total de 1.334, ja han arribat gairebé el doble de menors estrangers sols que en tot el 2016, quan en van arribar 684. Lluny dels 377 del 2015. Mentre el govern intenta reorganitzar recursos de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (Dgaia) per atendre’ls, la intervenció de les finances de la Generalitat i l’aplicació del 155 és una espasa de Dàmocles que amenaça les probabilitats d’èxit del procés d’integració dels joves.

Treballadors de la Dgaia plantegen que un tràmit que abans es resolia amb tres passos actualment en requereix el doble o el triple. Seria el cas de la compra d’unes ulleres o d’una ortodòncia per a un infant tutelat per l’administració que es troba acollit en una família, per exemple. “Els papers dels tràmits que es feien a la seu del Paral·lel, a Barcelona, ara han d’anar a Madrid i tornar. S’han de justificar i rejustificar, amb continus canvis en les instruccions de com s’ha de fer”, asseguren. En aquest mateix marc, hi ha l’acollida dels menors estrangers que arriben sols. “Per a tot es requereixen més tràmits, més temps. En alguns moments, tot s’encalla i es treballa amb més tensió”, resumeixen les mateixes fonts.

L’augment del nombre de menors estrangers sols fa mesos que es produeix, però es van superant rècords. Es va posant més en tensió un sistema d’acollida que fa temps que va curt de recursos per una alta demanda. I, des que el govern de Rajoy va intervenir les finances de la Generalitat, s’obren places, però no totes les que caldrien. Fonts de la direcció general asseguren que hi ha qüestions considerades urgents que es van presentar fa setmanes al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, i que encara no tenen resposta.

És en aquest marc que ha aflorat la polèmica, perquè hi ha hagut joves estrangers sols que han dormit en espais de la Ciutat de la Justícia de Barcelona mentre se’ls identificava i se’ls feien les proves per evidenciar que eren menors abans de ser acollits en un centre. La falta de places als centres ha provocat pics en què alguns joves van arribar a passar fins a tres dies a l’àrea de custòdia dels Mossos. Les diverses parts implicades, entre les quals, Atenció a la Infància, els Mossos i el Departament de Justícia, van reconèixer que l’àrea de custòdia no era el lloc més indicat i es va adequar un espai lliure a la tercera planta, amb sofàs, microones i l’acompanyament d’educadors. La degana dels jutjats de Barcelona, la magistrada Mercè Caso, va ordenar tancar l’espai “per insalubritat”, i llavors es va trobar l’alternativa provisional a l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya. Les mateixes fonts asseguren que el clima amb aquestes prohibicions a la Ciutat de la Justícia ha estat “tens i complicat”. N’és una altra prova el fet que ni la fiscalia de menors ni la degana hagin participat en la Taula d’Atenció Integral de Menors Estrangers sense Referents Familiars. Assumit el fracàs dels intents per trobar-los un espai més resguardat, des del 20 de novembre els nois tornen a passar les hores a la sala d’espera de la fiscalia de menors, en cadires de plàstic i a la vista dels visitants de l’edifici. La Dgaia assegura que no s’hi estan més de 24 hores, perquè s’ha obert un nou alberg. En qualsevol moment, però, alerten que hi podria haver un nou repunt.

Des de Catalunya, a més, es continua recordant que aquests joves, sobretot procedents del Magreb, han estat en diverses comunitats autònomes i han passat per diversos centres, i enlloc se’ls ha protegit com diu la llei fins que han arribat aquí.

LA XIFRA

1.334
menors no acompanyats
han arribat a Catalunya el 2017, sense comptar desembre. El 2016, en van venir 684.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Entitats i plataformes es manifesten demà contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA