Societat

PACO MUÑOZ

PESSEBRISTA D’ALMENAR

“Vaig començar el pessebre quan tenia 32 anys i d’això ja en fa 19”

Fa dues dècades que treballa en un pessebre de grans dimensions que ja ocupa un espai de 100 metres quadrats i que cada any va ampliant i renovant, fent de forma artesanal moltes peces

Dinou anys fent un pessebre?
I tant! Amb poc més de 30 anys vaig començar aquesta iniciativa i cada any anar fent una mica més perquè m’agrada molt i així amb el temps, després de 19 anys, he acabat fent un gran pessebre. I a poc a poc vaig introduint-hi escenes i personatges o renovant-lo.
D’on li ve aquesta afició pels pessebres?
De sempre. Des de ben petit que a casa ja fèiem el pessebre i des d’aleshores que m’ha agradat seguir-los fent. M’agraden les tradicions i també faig el pessebre de l’església d’Almenar i soc el responsable d’organitzar la Setmana Santa al poble en la qual participo des de fa 40 anys.
I ho fa tot sol?
Aquest pessebre es va començar el 1998 en col·laboració amb els veïns Marisa Olves i Josep Maria Manzanares, però ara soc jo sol des de fa anys.
I quant temps dedica a fer nous espais o figures?
Un dia vaig calcular que més o menys hauria dedicat al pessebre unes 300 hores a l’any, però la veritat és que no ho compto al detall i quan tinc una estona m’hi poso o vaig a buscar material. Jo ja treballo deu hores i a aquesta afició m’hi poso quan puc.
Li queden hores per a altres coses?
No gaires i sempre tinc moltes coses a fer. Perquè també faig el pessebre de l’església, que ocupa uns quatre metres quadrats, i ara també estem treballant en la preparació de les carrosses dels Reis d’Orient.
I compra les peces o se les fa vostè artesanalment?
M’ho faig tot jo el màxim que puc. Compro poca cosa perquè el material i les figures dels pessebres són cars. A més, m’agrada fer-m’ho jo perquè crec que té més mèrit. I l’objectiu és reciclar tot el material possible, com ferros, alumini, fustes, porexpan o fang i treballar-los, donar-los forma i pintar-los. També és veritat que algunes peces les he comprat i busco aquelles que s’adiuen més a l’estil i a les mides del pessebre que he anat fent. Enguany m’hi hauré gastat uns 1.000 euros.
Aquí també hi deu haver una infraestructura tècnica i elèctrica, suposo?
Tot m’ho faig jo i els llums, per exemple, els faig a partir de garlandes de Nadal, que les desmunto i les transformo en llums per al pessebre.
Es pot dir que és un pessebre monumental?
No ho sé, però és gran, molt gran. Les figures fan uns vint centímetres d’alçada i tot es fa a escala.
I on el té instal·lat?
Una família del poble m’ha deixat una casa per poder-lo fer. El pessebre és a casa Melcior i ja ocupa uns 100 metres quadrats. I tothom que vulgui el pot visitar els diumenges i es pot tocar. Jo deixo que la gent s’ho pugui mirar tot de dalt a baix. I no cobro res.
I ha d’anar creixent més encara aquest pessebre?
Vaig fent i cada any creo alguna escena nova o bé en renovo alguna. Anar posant i traient, però encara no sé com continuaré. Moltes vegades quan visito algun poble i veig alguna casa o església que m’agrada la intento reproduir al pessebre.
Quins edificis ha reproduït?
L’església d’Almenar, l’ajuntament també hi surt, cases antigues d’altres llocs o l’església de Tiurana, per exemple. També el poble i la Torre d’Ardèvol i l’església de Sant Pere de l’Hostal Nou, a Llobera, al Solsonès.
O sigui que també hi ha una mica de creació personal, encara que es barregin èpoques?
Algun toc diferent per fer-ho original. Així, a la reproducció de l’ajuntament d’Almenar hi he posat les banderes del poble, la catalana i l’espanyola. També hi ha un caganer, però en una comuna, amb paper higiènic i escombreta.
O sigui que és un pessebre amb sorpreses?
Es podria dir que hi ha alguns detalls curiosos, com ara petits recipients amb oli i vi de veritat, un mirall on s’hi reflecteix una singular imatge, la petita placa d’homenatge a un amic traspassat col·locada en una façana, o els esquelets de dos delinqüents penjats en una gàbia medieval.
Què més hi podem trobar al pessebre monumental d’Almenar?
Hi ha diversos quadres o escenes, no tots estrictament bíblics, com ara el naixement, la fugida d’Egipte, els Reis Mags, l’adoració dels pastors, l’anunciació, el palau d’Herodes, el mercat o la zona dels horts, on es poden identificar verdures i hortalisses com ara enciams, carbasses, tomàquets, pastanagues i oliveres. Hi ha una cinquantena de construccions, entre cases, torres, ponts i muralles, amb unes 400 figures, inclosos una vintena d’animals, com ara ànecs, cabres, camells, caragols, cigonyes, coloms, gats o gossos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Marta Paset
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de Tordera (ERC)

“No aprovar el pressupost és el primer gran fracàs del govern”

Tordera
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona