Societat

SOCIETAT

Barcelona aspira a convertir-se en el referent europeu en tecnologia 5G

La Comissió Europea triarà aviat les ciutats que lideraran la recerca, prova i implantació de la nova banda ampla mòbil

Hi ha una dotzena de candidats

Barcelona pretén convertir-se en un actor principal en el desenvolupament del 5G en l’àmbit europeu i liderar tant el disseny com les proves d’aquesta nova evolució de la connexió de banda ampla mòbil a internet, que segons els analistes està cridada a ser el motor d’una nova revolució tecnològica.

La Unió Europea calcula que d’aquí al 2025 el desenvolupament del 5G generarà al continent 2,3 milions de llocs de treball i una activitat econòmica anual de 130.000 milions d’euros, unes xifres gens menyspreables de les quals Barcelona (i la resta de Catalunya) aspiren a aconseguir un bon pessic.

Durant aquest any, la Comissió Europea haurà d’escollir un nombre reduït de projectes –no hi ha massa concreció i es parla de tres o quatre— que tindran com a objectiu crear entorns de proves i validació d’aquesta tecnologia. La capital catalana no vol deixar escapar la possibilitat de ser el referent del sud d’Europa i per això va presentar ahir la iniciativa 5GBarcelona, impulsada per la Generalitat, l’Ajuntament, la Mobile World Capital, la Fundació i2CAT, el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), Atos i la Universitat Politècnica de Catalunya.

El projecte posarà en marxa un hub digital europeu de 5G basat en una infraestructura experimental oberta a l’àrea metropolitana que actuarà com a laboratori urbà i ciutadà per a la validació de tecnologies i serveis 5G. La iniciativa preveu rebre el suport d’operadors com ara Vodafone –que ja hi ha confirmat la participació–, Telefónica, Orange i empreses tractores en diferents sectors com Seat, el Futbol Club Barcelona, Cellnex i l’hospital Clínic de Barcelona, amb els quals ja s’han ha iniciat converses. S’espera, a més, que la seva presència faci d’efecte crida per a altres entitats dels seus sectors respectius. 

“Barcelona aspira a liderar els serveis d’internet del futur amb el 5G. Pel fet de ser la capital mundial del mòbil, per la quantitat de projectes científics, per la qualitat i densitat dels emprenedors i per molts altres factors podem tenir un paper clau a Europa”, explicava ahir el director de Mobile World Capital Barcelona (MWCB), Carlos Grau. En la seva primera aparició pública des que va assumir el nou càrrec, Grau va pronosticar que Catalunya podria atreure “entre un 10 i un 15%” del volum de negoci i llocs de treball que Europa pronostica per als pròxims anys.

El màxim responsable de la MWCB va admetre que Àsia i els Estats Units van davant d’Europa en la cursa pel desenvolupament del 5G, però es va mostrar optimista: “Això és com el Dakar, no importa tant començar bé com arribar a bon port.”

Ben situats per a un canvi crucial

Les candidatures per esdevenir un dels European Open Lab de 5G no són pròpiament de ciutats, sinó que les presenten diferents consorcis d’entitats. La que s’està teixint al voltant de Barcelona és una de les dotze que aspiraran a tres o quatre llocs i està especialment ben situada per diferents factors. Un dels més importants és el fet que Catalunya ja és actualment una regió de referència en l’àmbit europeu pel que fa a recerca i desenvolupament en 5G. El 2014 es va activar una iniciativa europea dins el marc H2020 que finança projectes en aquest camp i dels 37 que s’han activat fins ara n’hi ha 22, més de la meitat, que tenen presència catalana, amb la Fundació i2CAT com un dels pilars fonamentals. De fet, a Barcelona ja s’estan fent actualment proves per crear un nou paradigma de desplegament d’una xarxa neutra de 5G. La presència del Mobile World Congress, amb tot el que això implica, també hi juga a favor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona