Societat

municipal

afectacions pel vent

Cistella xifra en 2,7 milions els danys provocats pel tornado

Navata quantifica en 500.000 euros l’import dels desperfectes i Terrades encara els està calculant

Els municipis treballen perquè es declari “zona catastròfica

Els desperfectes provocats pel tornado del passat 7 de gener a a l’Alt Empordà ja sumen més de tres milions d’euros.

han xifrat els desperfectes provocats pel tornado que va afectar aquests dos municipis el passat 7 de gener 2.737.893 euros 500.000 euros, respectivament. El fenomen meteorològic també va afectar Terrades.

Els municipis afectats pel tornado que es va registrar comencen a posar fer balanç dels danys materials. El més perjudicat és Cistella. L’Ajuntament d’aquesta població quantifica en 2.737.893 euros els danys provocats per aquest excepcional fenomen meteorològic. Navata xifra en 500.000 euros l’impacte de les destrosses i Terrades encara no ha acabat de quantificar-les.

Més de 50 famílies afectades a Cistella

L’alcalde de Cistella, Enric Gironella, ha explicat que hi ha 52 famílies afectades per desperfectes diversos, una de les quals s’ha quedat sense casa. A més, 12 edificis de propietat municipal s’han vist malmesos. Gironella diu que de la xifra total, la major part se l’emporten els particulars perquè els danys en edificis i espais públics se situen al voltant dels 300.000 euros.

Mentrestant, el poble intenta tornar a la normalitat i ja s’han començat a reparar alguns dels desperfectes. De fet, l’Ajuntament ofereix als afectats llicències d’obra a “cost zero”. “És en el que podem ajudar perquè nosaltres no podem assumir el gruix de danys”, insisteix.

En aquest municipi, el tornado va malmetre cinc granges, va destrossar una casa i parcialment una altre. En el primer cas, el matrimoni de gent gran que hi vivia ha hagut de marxar i la finca s’haurà d’enderrocar. En el cas de l’altra masia, els propietaris s’han traslladat a una altra part de l’edifici mentre no es repari la part que el vent va destruir. També hi ha hagut afectacions a l’escola, a l’Ajuntament, al camp de futbol, a l’església i al centre cívic, entre d’altres.

L’alcalde de Navata, Jaume Homs, ha reconegut que encara no tenen les xifres tancades però calculen que els danys se situaran al voltant dels 500.000 euros. El gruix més important se l’emporten els dos pivots de reg que el vent va fer malbé al seu pas pel municipi. També han registrat danys en fanals, façanes i cobertes d’edificis públics i privats. A més, el tornado va malmetre quatre granges, dues de les quals actualment estan en desús.

A Terrades, el consistori encara no ha acabat de calcular la factura del temporal i el seu alcalde, Isidre Felip, admet que serà “complicat”. El que sí que ha detallat és que els forts vents van afectar 18 propietats privades, dues granges i el santuari de la Salut de Terrades.

Va ser un tornado

L’alcalde de Cistella ha explicat que des del servei meteorològic els han confirmat que el que va sorprendre diversos municipis aquell matí de l’endemà del dia de Reis va ser un tornado. Ho corrobora el fet que l’estació meteorològica de Navata (a uns 250 metres del fenomen) registrés vents de fins a 155 quilòmetres per hora. Els forts vents van recórrer una distància d’entre quinze i vint quilòmetres travessant Navata, Cistella, Terrades i Darnius. Segons va informar ahir el Servei Meteorològic de Catalunya, es creu que el fenomen hauria estat de categoria EF1 o EF2 i que els vents ocasionats per la columna d’aire estarien per sobre dels 150 quilòmetres per hora.

Això, de fet, és el que els ha d’ajudar a treballar per aconseguir les ajudes necessàries perquè el poble pugui recuperar-se dels desperfectes.

Gironella ha assegurat que la voluntat de l’Ajuntament és aconseguir que els indrets afectats (que abasten també els municipis de Navata i Terrades) siguin declarats “zona catastròfica”. L’alcalde admet que serà complicat, però ressalta que aquesta consideració permetria ajudar a aquells particulars que no disposen d’assegurances.

La Diputació de Girona s’ha compromès a estudiar una línia de subvencions per reparar edificis i espais públics i a assessorar als particulars. De la seva banda el Consell Comarcal es farà càrrec de la retirada de les restes d’uralita de les cobertes i instal·lacions que el vent es va emportar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC